Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път нарече войната

...
Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път нарече войната
Коментари Харесай

Байдън нарече войната на Русия срещу Украйна геноцид

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън за първи път назова войната на Русия против Украйна " геноцид ", откакто дефинира Путин като " деспот ".

Байдън изнесе тирада в Айова, по отношение на напъните на администрацията му да понижи цените на газа, които се усилват поради войната, и да се оправи с възходящата инфлация.

Американският президент съобщи, че прави всичко, което е по силите му, да понижи " цените и да се оправи с повишението им поради Путин ", визирайки войната на Русия в Украйна и нейните последствия за света.

" Семейният ви бюджет, опцията да заредите резервоара си, нищо от това не би трябвало да зависи от това дали един деспот афишира война и прави геноцид на половин свят разстояние ", сподели той.

Байдън беше запитан за този коментар малко по-късно, до момента в който се качваше на Air Force One за политане от интернационалното летище в Де Мойн.

Ето какво сподели той:

" Да, нарекох го геноцид. Става все по-ясно, че Путин просто се пробва да изтрие концепцията да можеш да бъдеш украинец. Доказателствата се усилват и са разнообразни от тези през предходната седмица. Има от ден на ден доказателства за безусловно, ужасните неща, които руснаците са направили в Украйна. Ще оставим юристите да решат на интернационално равнище дали това се квалифицира като геноцид, само че на мен сигурно ми наподобява по този начин ".

Досега Байдън беше наричал съветския държавен глава Владимир Путин военнопрестъпник, само че в никакъв случай не беше заявявал, че съветската инвазия в Украйна е геноцид, напомнят Ройтерс и Гардиън./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР