Президентът на САЩ Джо Байдън ще победи Доналд Тръмп на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще победи Доналд Тръмп на
Коментари Харесай

Прогноза на Файненшъл таймс за 2024: Байдън ще победи Тръмп, X ще фалира

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще победи Доналд Тръмп на идните избори, огромните войни в Близкия изток и Азия ще бъдат избегнати, Брюксел и Вашингтон ще продължат да финансират Киев, а обществената мрежа " X " (бившият Twitter) ще банкрутира. Тези прогнози за 2024 година бизнес изданието " Файненшъл таймс " (Financial Times, FT).

Според наблюдаващи на изданието, в случай че Тръмп бъде позволен да взе участие в конкуренцията за президент на Съединените щати, той няма да успее да победи сегашния държавен глава Джо Байдън, само че самите избори през ноември ще станат " най-грозните в историята на Съединени американски щати “, написа " Фокус ". Според оценките на FT Байдън ще победи съперника си с минимална разлика в гласовете, което ще бъде обезпечено от гласоподаватели, които считат втория мандат на " явно застаряващ “ президент демократ за по-малко зло от завръщането на неговия евентуален републикански противник в Белия Дом.

Според прогнозите, Байдън ще успее да преодолее разликите в Конгреса, като обезпечи отпущането на пари за подкрепяне на Украйна. В същото време, в случай че Тръмп победи, въпросът с финансирането на Киев ще стане още по-проблематичен. На собствен ред Европейският съюз може към този момент да откри метод да деблокира четиригодишен пакет от помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро при започване на 2024 година, заобикаляйки ветото на Унгария.

" Въпреки това евентуално ще продължи да бъде извънредно мъчно за Украйна да реализира боен пробив, тъй че тя ще бъде под все по-голям напън за договаряния с Москва “, се споделя в публикацията.

Изданието счита за малко евентуален опитът на Китай да реализира обединяване с Тайван с военни средства. FT счита, че към този момент Пекин ще продължи да преследва тази цел по други способи, комбинирайки военно въздържане с стопански обещания, стремейки се към интернационална изолираност на Тайпе и увеличавайки въздействието си във вътрешната политика на острова. В публикацията се предвижда, че борбата сред Израел и ХАМАС в линията Газа няма да прерасне в огромен районен спор. Вестникът показва, че нито Техеран, нито Вашингтон се интересуват от това, само че обстановката на израелско-ливанската граница ще остане извънредно нестабилна.

FT предвижда, че английската Лейбъристка партия, водена от Кийр Стармър, ще завоюва идните парламентарни избори в Обединеното кралство, измествайки консерваторите, които управляваха страната от 2010 година На фона на умората и раздялите в партията на торите, " извънредно мъчно е да се види по какъв начин министър-председателят [Риши Сунак] може да си възвърне задоволително поддръжка, с цел да остане на власт ". Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както чака изданието, не без старания ще може да остане на поста си.

Икономически прогнози

Financial Times вещае, че през 2024 година X, която преди този момент беше добита от Илон Мъск, ще банкрутира. Отбелязва се, че притежателят на SpaceX и Tesla може да подаде молба за фалит на фона на спор с рекламодатели, надявайки се въпреки всичко да резервира контрола над компанията. Датският фармацевтичен колос Novo Nordick ще стане най-скъпата компания в Европа през 2024 година с помощта на лекарството си Ozempic, което се употребява за лекуване на затлъстяване.

В кратковременен проект изданието предвижда по този начин нареченото меко кацане за стопанската система на Съединени американски щати, което допуска стабилизиране при понижаване на инфлацията и липса на доста нарастване на безработицата. Ситуацията обаче може да стане по-трудна единствено след няколко месеца, в случай че геополитическото напрежение и разстройствата в интернационалната търговия доведат до по-висока инфлация и по-бавен стопански напредък в Съединените щати. На този декор облигациите ще станат по-привлекателен финансов инструмент за вложителите. Авторите на обявата чакат още, че в Съединени американски щати и Европа 2024 година ще бъде по-богата на обществено предложение на акции.

Китай, съгласно оценките на FT, с помощта на разнообразни ограничения за поддръжка на държавното управление за стопанската система, ще продължи да демонстрира напредък на равнище, което решително надвишава 4% от Брутният вътрешен продукт. В същото време Централната банка на Япония, обратно на някои прогнози, няма да продължи да покачва главния лихвен %, който до края на 2024 година ще бъде покрай нулата. Това ще бъде улеснено от укрепването на йената и не прекомерно доста нарастване на заплатите.

(от " Фокус " )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР