Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта 80-минутен видеоконферентен

...
Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта 80-минутен видеоконферентен
Коментари Харесай

Байдън обсъжда Русия и Украйна с европейски лидери

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира през вчерашния ден вечерта 80-минутен видеоконферентен диалог с няколко европейски водачи за украинската рецесия, оповестиха Ройтерс и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, английският министър-председател Борис Джонсън, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Евлопейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пред публицисти Байдън назова срещата " доста, доста, доста добра " и сподели, че на нея е имало " цялостно единогласие ".

В изказване на Белия дом се споделя, че водачите са подчертали общото си предпочитание за дипломатическо споразумяване на рецесията към Украйна, само че са обсъждали и " подготовката за налагане на огромни последствия и огромната икономическа цена ", която Русия би платила, в случай че нападне Украйна, както и " укрепването на източния фланг на НАТО ".

След срещата полският президент Анджей Дуда сподели, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, съобщи той пред публицисти.

" В момента няма съдружник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО ", сподели той.

В изказване на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в диалога водачи са били съгласни, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, съдружниците би трябвало бързо да отвърнат с наказателни ограничения, в това число с " невиждан пакет от наказания " против Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предизвестия, само че също по този начин и засилен разговор с Москва, съобщи френското президентство. То заяви, че " през идващите дни " Макрон ще беседва с съветския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.
Кремъл изчаква отговорите на Вашингтон на съветски пакет от оферти за сигурността
По-нататъшната позиция на Русия ще бъде избрана, откакто Съединени американски щати отговорят на нейните оферти по отношение на гаранции за сигурност от страна на Съединени американски щати и НАТО. Това съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Засега не желая нищо да дефинирам, а и няма смисъл, до момента в който не получим отговор. Нека първо да получим отговор. Той ще бъде оценен и тогава ще бъде дефинирана позиция въз основа на концептуалните установки на президента " Владимир Путин, сподели президентският прессекретар пред кореспонденти в отговор на въпрос за американските изказвания, че е невероятно да се преразгледа политиката за приемане на нови членове на НАТО.

Руските планове - два контракта по сигурността със Съединени американски щати и с членките на алианса - плануват апропо отвод от разширението на НАТО в източна посока, в това число посредством приемане на Украйна, също и ограничавания върху разполагането на съществени нападателни оръжия, по-специално нуклеарни.

След договаряния сред първите дипломати на Русия и на Съединени американски щати, Сергей Лавров и Антъни Блинкън, в Женева на 21 януари, Вашингтон се съгласи да показа на Москва писмени отговори на предложенията й, след което Лавров и Блинкън да беседват още веднъж. След предходната среща Лавров съобщи на конференция, че ще е редно да огласи отговора на Вашингтон, и добави, че ще помоли Блинкън да позволи това.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР