Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди ударите на САЩ и

...
Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди ударите на САЩ и
Коментари Харесай

Байдън: Аз дадох нареждането за удари в Йемен, те са отговор на безпрецедентните атаки в Червено море

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън удостовери ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство против позиции на хутите в Йемен. Това се показва в изказване на Байдън, публикувано в четвъртък от пресслужбата на Белия дом, предава Associated Press, представена от " Фокус ".

" Днес, по мое напътствие, силите на Съединени американски щати, дружно с Обединеното кралство и с поддръжката на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, сполучливо удариха няколко цели в Йемен, които бунтовниците хути използваха, с цел да застрашат свободата на корабоплаването “, се споделя в изказването.

" Тези удари са директен отговор на невижданите офанзиви на хусите против интернационалното мореплаване в Червено море, в това число потреблението на противокорабни балистични ракети за първи път в историята “, съобщи Байдън. Президентът означи в изказването си, че 27-те офанзиви на хутите са засегнали " повече от 50 страни “. " Повече от 2000 кораба бяха принудени да се отклонят хиляди благи, с цел да избегнат Червено море, което може да докара до седмици на закъснение на доставката на товари. На 9 януари хутите започнаха най-голямата си офанзива досега непосредствено против американски кораби “, съобщи американският водач.

Байдън също означи, че Съединените щати са подготвени да подхващат спомагателни дейности в отговор на хутите в Йемен, с цел да защитят своите военни и свободната интернационална търговия. " Днешните отбранителни дейности следват огромна дипломатическа акция и ескалиращи офанзиви от страна на бунтовниците хути против комерсиално мореплаване. Тези целенасочени удари изпращат обръщение, че Съединените щати и нашите сътрудници няма да толерират офанзиви против нашите военнослужещи и няма да разрешат на нападателите да заплашват свободата на корабоплаването в един от най-важните търговски пътища в света “, отсече Байдън. " Няма да се поколебая да подхваща спомагателни ограничения, в случай че е належащо, за отбрана на нашите хора и свободната интернационална търговия “.

Байдън уточни още, че " световният отговор на безразсъдните офанзиви [на хутите] е обединен и съдбоносен “ и напомни, че Съединените щати и някои от техните съдружници преди този момент стартираха интервенция Prosperity Guardian, с цел да подсигуряват свободата на корабоплаването и сигурността на корабите. " Също по този начин се присъединихме към 40 страни в осъждането на опасността, представлявана от хутите. Миналата седмица се присъединихме към 13 съдружници и сътрудници в предизвестието на бунтовниците хути, че ще понесат последици, в случай че не спрат офанзивите си. А през вчерашния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди резолюцията, изискваща хутите да спрат офанзивите против търговски кораби “, акцентира президентът на Съединени американски щати.

След ескалацията на палестинско-израелския спор в Ивицата Газа хутите обявиха, че ще извършат офанзиви на израелска територия и няма да разрешат на свързани кораби да минават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб, до момента в който интервенцията в палестинския анклав бъде спряна. Според оценките на Централното командване на Съединени американски щати хусите са нападнали повече от 20 кораба и цивилни плавателни съдове в Червено море от средата на ноември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР