Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Северна Ирландия. Той

...
Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Северна Ирландия. Той
Коментари Харесай

Джо Байдън кацна в Белфаст с обещание да запази мира

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън кацна в Северна Ирландия. Той е на 4-дневна аудиенция. Една от задачите му е да помогне за запазването на нежния мир, реализиран преди 25 години.

Преди да се качи на борда на Air Force One, 80-годишният Байдън съобщи, че приоритет на пътуването му е " да резервира мира " и да постави завършек на продължителната политическа невъзможност, породена от опълчването на пробританските партии на комерсиалните правила след Брекзит.

Премиерът на Англия Риши Сунак посрещна Байдън, когато той кацна в северноирландската столица, единствено 24 часа след знаковата годишнина от подписването на Споразумението от Разпети петък в Белфаст.   

Ще бъдат разисквани търговски и стопански политики, които са от изгода за всички общности, както и за Съединените щати, оповестиха от Белия дом. Днес Байдън ще изнесе тирада в университета " Ълстър " в Белфаст, като ще се концентрира върху икономическото заричане за входящи вложения, в случай че мирът се резервира.

Той ще се срещне и с водачите на главните политически партии в Северна Ирландия, като има информация, че ще окаже напън върху подкрепящата Обединеното кралство Демократична юнионистка партия да възобнови шерването на властта.

Делегираното ръководство в Белфаст е основен детайл от мирните съглашения, само че то се разпадна преди 14 месеца поради безапелационната съпротива на партията против комерсиалните съглашения в Северна Ирландия след Брекзит.

Байдън, който има ирландско родословие ще пътува на юг до Ирландия за тридневно посещаване, като частично ще уважи фамилната си история.

Пътуването ще включва послание към взаимно съвещание на ирландския парламент и отбелязване на дълбоките, исторически връзки, които страната споделя със Съединени американски щати, оповестяват от Белия дом.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР