Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Северна Ирландия миналата

...
Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Северна Ирландия миналата
Коментари Харесай

Байдън кацна в Белфаст с мисия да запази мира

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън кацна в Северна Ирландия предходната вечер с вярата да помогне за запазването на нежния мир, реализиран преди 25 години след десетилетия на сектантско принуждение поради английското ръководство.

Преди да се качи на борда на Air Force One, Байдън съобщи, че приоритет на пътуването му е " да резервира мира " и да постави завършек на продължителната политическа невъзможност, породена от опълчването на пробританските партии на комерсиалните правила след Брекзит.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак посрещна Байдън, когато той кацна в северноирландската столица, единствено 24 часа след знаковата годишнина от подписването на Споразумението от Разпети петък/Белфаст.

" Ясно е, че бихме желали да забележим националното заседание (в Белфаст) върнато ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред кореспонденти на път за Белфаст, където сега законодателната власт в Стормонт е краткотрайно прекратена.

" Посланието е в двете посоки. То е да честваме 25-годишнината от съглашението от Разпети петък... (и) да поговорим за значимостта да се опитаме да работим по търговски и стопански политики, които са от изгода за всички общности, както и за Съединените щати ", сподели той.

Днес Байдън ще изнесе тирада в университета " Ълстър " в Белфаст, като ще се концентрира върху икономическото заричане за входящи вложения, в случай че мирът се резервира.

Той ще се срещне и с водачите на главните политически партии в Северна Ирландия, оповестиха от Белия дом, като има информация, че ще окаже напън върху подкрепящата Обединеното кралство Демократична юнионистка партия (ДЮП) да възобнови шерването на властта.

Делегираното ръководство в Белфаст е основен детайл от мирните съглашения, само че то се разпадна преди 14 месеца поради безапелационната съпротива на партията против комерсиалните съглашения в Северна Ирландия след Брекзит.

Байдън, който има ирландско родословие ще пътува на юг до Ирландия за тридневно посещаване, като частично ще уважи фамилната си история.

Пътуването ще включва послание към взаимно съвещание на ирландския парламент и " отбелязване на дълбоките, исторически връзки ", които страната споделя със Съединени американски щати, оповестяват от Белия дом. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР