Президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени републикански конгресмени ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени републикански конгресмени ще
Коментари Харесай

Байдън и Маккарти обсъждат тавана на дълга

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и високопоставени републикански конгресмени ще разгласят позициите си очи в очи във вторник по отношение на повишението на тавана на дълга на Съединени американски щати от 31,4 трилиона $, като след три седмици се задава невиждан банкрут на държавното управление, в случай че Конгресът не предприеме дейности.

На този етап няма признаци, че която и да е от страните незабавно ще се съгласи на каквито и да е отстъпки, които биха предотвратили банкрут още на 1 юни.

Икономистите предизвестяват, че продължителният банкрут може да изпрати стопанската система на Съединени американски щати в дълбока криза с възходяща безработица, като в същото време дестабилизира световната финансова система, построена върху американски облигации. Инвеститорите към този момент се приготвят за това влияние.

Президентът приканва законодателите да покачат лимита за заеми, натрапен от федералното държавно управление, без условия. Председателят на Камарата на представителите на Републиканската партия Кевин Маккарти сподели, че неговата партия, която управлява Конгреса няма да утвърди договорка, която не понижава разноските за справяне с възходящия бюджетен недостиг.

Предишни борби за тавана на дълга нормално са завършвали с небрежно контрактувано съглашение в последните часове на договарянията, като по този метод се заобикаля дефолт. През 2011 година кавгата докара до понижаване на най-високия кредитен рейтинг на страната. Ветерани от тази борба предизвестяват, че сегашната обстановка е още по-рискована, тъй като политическите разделения са се задълбочли.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели пред кореспонденти в понеделник, че Байдън възнамерява да каже на срещата: " Конгресът има парламентарен дълг да работи, с цел да предотврати дефолт. Президентът ще бъде доста явен за това. "

Маккарти, чиято партия управлява долната камара с малко болшинство, желае да обвърже гласуването на тавана на дълга с огромни съкращения на разноските, които Белият дом счита за драконовски.

" Оттеглете част от разноските, които изглеждате пъклен склонни да извършите, и тогава можем да преговаряме ", сподели републиканският сенатор Бил Касиди от Лузиана пред Си Ен Ен в понеделник.

Срещата на Байдън с Маккарти ще бъде първата им от 1 февруари. Към тях ще се причислят водачът на болшинството в Сената Чък Шумър и първият републиканец в Сената Мич Макконъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР