Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че етническото прочистване

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че етническото прочистване
Коментари Харесай

Вучич: В ход е етническо прочистване на сърбите в Косово и Метохия

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден, че етническото пречистване на сърбите в Косово и Метохия е в ход и, че офанзива против ВКП и здравната система, които, както той сподели, са двата стълба на сръбския народ в Косово и Метохия, също са в ход, оповестява.

„ Вчера имах диалози с европейския представител в разговора с Прищина Мирослав Лайчак и Европейски Съюз се опита оптимално да изиска някаква деескалация. Република Сърбия извърши всичко, което се изискваше от нея, с цел да настъпи деескалация, само че това не се случва, тъй като режимът в Прищина не го желае “, сподели Вучич и добави: „ Днес страната ни е в най-тежката обстановка, не по своя виновност, не заради несериозността си, а поради ежедневните действия на режима в Прищина или тези, които мълчат или гледат с положително око на тези дейности, и които правят това, което бих нарекъл безшумно етническо пречистване в Косово, където сърбите нямат право да живеят, в случай че не са се заклели в режима на Албин Курти. За благополучие има доста малко от тях. ”

„ Искам да ви осведомявам, че тази акция на разгром, гонене и етническо пречистване, осъществена от режима в Прищина против сръбския народ в Косово и Метохия, е добре проведена, планувана и всъщност подкрепена от избрани кръгове в интернационалната общественост. Под едно те взеха решение, че най-видимите сърби, които биха могли да бъдат точка на опозиция против режима в Прищина, тези хора би трябвало да бъдат задържани или убити. Тази акция стартира в Щръпче още през 2021 година Хората, които тогава бяха задържани в ареста са към този момент година и половина и са задържани за хипотетична корист със служебно състояние. Няма подобен случай в света. Щръпце е обезглавен ”, добави още Вучич.

Вучич съобщи, че сега работят спомагателни детайли - офанзива против ВКП и здравната система, които, както той съобщи, са двата стълба на сръбския народ в Косово и Метохия.

Вучич съобщи, че акцията е била доста деликатно готова.

„ Първо трябваше да се направи цялостната криминализация на сръбския народ, доста задгранични медии и локални медии им помогнаха в това, насърчавани от непознати държавни управления. Тази криминализация беше толкоз ужасяваща, че никой не говореше за сърбите от Косово и Метохия като сърби, а като членове на криминализирани групировки “, сподели Вучич.

Според него тече втората част от акцията, в която се пробват да сплашат спомагателното население на север.

Той съобщи, че по този начин наречената косовска полиция няма какво да търси и, че е окупирала няколко точки, с цел да покаже, че сърбите не могат да повдигнат барикади, да попречат на вноса на сръбски артикули.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, откакто специфични елементи на косовската полиция окупираха административни здания в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се пробваха да обезпечат встъпването в служба на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО в Косово отделиха държавни здания, където локалното население организираше митинги, които ескалираха в конфликти.

Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак се срещнаха с Курти на 6 юни. Те настояха Прищина да организира предварителни избори в северните общини на Косово с присъединяване на косовските сърби. Президентът на Косово Вьоса Османи удостовери опцията за нов избор, като сложи като изискване за нови избори подписването на петиция до Прищина от минимум 20% от локалните гласоподаватели.

Белград съобщи, че Курти търси предлог да не извърши настояванията на Съединени американски щати и Европейски Съюз за деескалация на обстановката в северната част на района и заяви, че Прищина ще би трябвало да направи отстъпки на сръбското население в района, с цел да могат сърбите да вземат участие на нови общински избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР