Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от
Коментари Харесай

Вучич се ядоса на България за спрения руски петрол от ЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е шокиран от решението на Хърватия  съобщава БГНЕС.

Новината стана мотив за ново заяждане от страна на Белград с България.

Според Вучич " България, където съветският " Лукойл " има преобладаващо въздействие на пазара, е сложена в привилегирована позиция, до момента в който Сърбия е осъдена по жесток метод заради настояването на Хърватия и няколко други страни членки. По негови думи по този метод Европейски Съюз се показва като обезсърчителен сътрудник.

е ориентиран към ограничение на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни отвън Европейски Съюз.

" Въпреки че по гледище на Хърватия това включва и Сърбия, тъй като тя към този момент няма да може да внася съветски нефт през Адриатическия водопровод (JANAF), този пакет не включва България. Това решение е взето, тъй като съветската " Лукойл " има съществена рафинерия в България. С това Европейски Съюз сподели двуличие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за импорт на нефт, което демонстрира образецът на Сърбия и България " , акцентират проправителствени сръбски медии.

Сръбският президент неведнъж е показал отрицателно отношение към България и в редица свои изявления е отправял нападки и намерено се е заяждал със страната ни.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че новият кръг от наказания на Европейски Съюз против Русия няма да включва дерогация за Западните Балкани , затова и за Сърбия, заради оотказа на Белград да глоби Москва.
 Отказът от наказания за Русия препъна Сърбия за участие в Европейски Съюз
Отказът от наказания за Русия препъна Сърбия за участие в Европейски Съюз

Екологичен потенциал желае преустановяване на договарянията за присъединение на страната

По този метод от 1 ноември Сърбия няма да може да се доставя през Адриатическия водопровод. Това слага под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на различни пътища а доставка.

Въпреки че в началото трябваше да се позволи преносът на съветски недопечен нефт през тръбопровода през Хърватия, при изискване че той остане в рамките на междинните равнища от предишни години, след разискване на равнище посланици на страните-членки на Европейски Съюз параграфът за дерогация е отстранен заради  на условието да приведе политиката си в сходство със глобите на Европейски Съюз против Русия , които са отговор на съветската експанзия против Украйна.

От началото на ноември Сърбия няма да може да се доставя с съветски нефт по Адриатическия водопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от вероятни наказания, бяха повода Сърбия доста да усили вноса на недопечен нефт от Москва през предходния интервал - от миналогодишните 16% до цели 60%. По тази причина доста бе понижен вносът от Ирак, откъдето са доставени 47% от суровия нефт през 2021 година, както и от Казахстан, чийто нефт съставлява 10% от сръбския пазар.
 Новите наказания на Европейски Съюз стопират съветския нефт за Сърбия
Новите наказания на Европейски Съюз стопират съветския нефт за Сърбия

Не се планува дерогация за Западните Балкани поради отхвърли на Белград да сакционира Москва

Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия излезе с уклончиво изказване във връзка новината, като съобщи, че най-важното е петролният пазар и сръбската рафинерия да са обикновено снабдени и да няма спиране на доставките на горива.

На първата среща на върха на Европейската политическа общественост в Прага, която се организира през днешния ден и на следващия ден, от Сърбия ще се чака да изясни за какво не се е присъединила към общата позиция на Европейски Съюз. Дипломатически източници в Брюксел настояват, че срещата на върха в Прага не е среща сред Европейски Съюз и " останалата Европа ", а събиране на разнообразни страни сътрудници, в това число такива, които нямат или не желаят вероятност за еврочленство.

Ето за какво вероятните последствия от неследването от страна на Сърбия на по-нататъшния ѝ европейски път ще се вземат решение в друг формат, който сплотява единствено 27-те страни членки на Европейски Съюз, прецизират от Брюксел.
 Трудната разлъка на Сърбия с Русия
Трудната разлъка на Сърбия с Русия

Сърбия, заради географското си състояние, ще показа енергийната и политическата орис на Европа, каквато и да е тя

Вучич твърди, че натискът върху Сърбия в интернационален проект се усилва. Пред сръбските медии той разкри, че на посещаване в Белград европейски парламентаристи и немският делегат за Западните Балкани още веднъж са поискали страната да наложи наказания против Русия и да заеме твърда позиция в поддръжка на Украйна.

В речта си на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в края на септември Вучич означи, че Сърбия е характеризирана като евентуален фактор за дестабилизация в района. " Сърбия, макар многото неистини и фалшификации, поддържа Дейтънското спокойно съглашение, териториалната целокупност на Босна и Херцеговина, както и целостта на Република Сръбска в границите на Босна и Херцеговина. Сърбия е нападана единствено тъй като счита, че политиката на наказания, въведена против Руската федерация, не може да донесе положителни резултати на никого ", посочи тогава той.

Сръбският президент насочи нападки както към НАТО, че е " атакувала суверенна страна без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", по този начин и към западните страни, признали независимостта на Косово, " потъпквайки териториалната целокупност на Сърбия ", и към Организация на обединените нации за " грубото нарушение на главните разпореждания на интернационалното обществено право ".
 Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия
Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия

Надява се на постоянни газови доставки на положителни цени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР