Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от
Коментари Харесай

Вучич използва спирането на руския петрол за ново заяждане с България

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е шокиран от решението на Хърватия да спре вноса на съветски нефт в Сърбия посредством Адриатическия водопровод (JANAF). Новината стана мотив за ново заяждане от страна на Белград с България. Сръбската оценка е, че „ България, където съветският „ Лукойл “ има преобладаващо въздействие на пазара, е сложена в привилегирована позиция, а Сърбия е осъдена по жесток метод, заради настояването на Хърватия и няколко други членки, като по този метод Европейски Съюз се показва като обезсърчителен сътрудник “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Новият пакет от наказания на Европейски Съюз е ориентиран към ограничение на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни отвън Европейски Съюз.

„ Въпреки че по гледище на Хърватия това включва и Сърбия, тъй като тя към този момент няма да може да внася съветски нефт през JANAF, този пакет не включва България. Това решение е взето, тъй като съветската „ Лукойл “ има съществена рафинерия в България. С това Европейски Съюз сподели двуличие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за импорт на нефт, което демонстрира образецът на Сърбия и България “, настояват проправителствени сръбски медии.

БГНЕС напомня, че сръбският президент неведнъж показва отрицателно отношение към България и в голям брой свои изявления насочва нападки и намерено заяждане със страната. При откриването на първия магазин от веригата " Лидл " Вучич съобщи следното: „ По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, само че този магазин е доста по-красив ". Изявлението му беше публикувано по всички медии, в това число и в държавната като водеща вест. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич предложи на закъснелия за церемонията неин общоприет шеф Артур Тан идващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. " Закъсняхте, тъй като кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път несъмнено ще извършите по-добър избор “, сподели Вучич. Твърденията му пък, че „ по всички стопански индикатори Сърбия изпреварва България “, са намерено и потвърдено манипулиране на цифрите.
Сръбският президент на стартирането на Интерконектора Гърция-България в София
Както БГНЕС по-рано заяви, базирайки се на Радио Свободна Европа, новият пакет от наказания против Русия, квалифициран от Европейския съюз, няма да включва освобождението, т.е. дерогация за Западните Балкани, затова и за Сърбия, заради отношението на Белград към публична Москва. Това на процедура значи, че, както се показва в шестия пакет от наказания на Европейски Съюз, от 1 ноември Сърбия няма да може да се доставя през Адриатическия водопровод, което слага под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на различни пътища а доставка. Първоначално трябваше да се позволи преносът на съветски недопечен нефт през тръбопровода през Хърватия, при изискване че този пренос остане в рамките на междинните равнища от предишни години. След разискване на равнище посланици на страните-членки на Европейски Съюз, параграфът за дерогация е отстранен заради неспазването от страна на Сърбия на глобите на Европейски Съюз против Русия, които са отговор на съветската експанзия против Украйна, оповестява Радио Свободна Европа.
Александър Вучич и Владимир Путин
От 1 ноември Сърбия няма да може да се доставя с съветски нефт по Адриатическия водопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от вероятни наказания, бяха повода Сърбия доста да усили вноса на недопечен нефт от Москва през предходния интервал, от миналогодишните 16 до цели 60 %. По тази причина доста бе понижен вносът от Ирак, откъдето са пристигнали 47% от суровия нефт предходната година, както и от Казахстан, който е показан на сръбския пазар с 10%.

Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия излезе с уклончиво изказване във връзка новината, като съобщи, че най-важното е петролният пазар и родната рафинерия да са обикновено снабдени и да няма спиране на доставките на горива.

На първата среща на върха на Европейската политическа общественост в Прага, която се организира през днешния ден и на следващия ден, от Сърбия ще се чака да изясни за какво не се е включила към общата позиция на Европейски Съюз. Дипломатически източници в Брюксел правят оценка, че срещата на върха в Прага не е среща сред Европейски Съюз и " останалата Европа ", а събиране на разнообразни страни сътрудници, в това число такива, които нямат или не желаят вероятност за Европейски Съюз участие.

" Ето за какво вероятните последствия от неследването от Сърбия на по-нататъшния ѝ европейски път ще се вземат решение в друг формат, който сплотява единствено 27 членки на Европейски Съюз ", показват от Брюксел.

Европейските дипломати чакат солидарността с Украйна да бъде едно от главните послания на срещата.

„ Въпреки обстоятелството, че предлагането на Европейската комисия предвиждаше изключение, от което Сърбия би спечелила, и във връзка с Адриатическия петролопровод, Хърватия и няколко други държави-членки се погрижиха част от предлагането да не мине, тъй като беше заключено, че няма опрощение за това “, написа хърватският „ Вечерни лист “.

„ Това на процедура значи, че Сърбия ще би трябвало да заплаща безценен нефт поради Хърватия и този ход. Това решение съставлява огромен удар за Сърбия и всички нейни жители “, разяснява сръбският „ Курир “.

С тази мярка на Европейски Съюз, както твърди медията, Сърбия ще е принудена да получава нефт от други пазари, което значи, че цената на петрола и неговите производни ще бъде по-висока както за вносителите, по този начин и в последна сметка за дребните консуматори.

Според Вучич натискът върху Сърбия в интернационален проект се усилва. На посещаване в Белград европейски парламентаристи и немският делегат за Западните Балкани са настояли още веднъж за налагане на наказания против Русия и заемане на твърда позиция в поддръжка на Украйна, показа той за сръбските медии.

Споменатият „ напън “ не попречи обаче да бъде подписан проект за съвещания сред сръбското и съветското външни министерства за идващите две години. Документът бе подписан предходната седмица по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк от ръководителя на сръбската дипломация Никола Селакович и съветския външен министър Сергей Лавров. Държавният департамент съобщи, че „ новината за съглашението е изненадваща и в цялостен контрастност с други градивни срещи, извършени със сръбски публични лица в Ню Йорк “.

„ По-нататъшното доближаване с Русия е стъпка в неверната посока и опонира на изразените европейски желания на Сърбия. Сърбия би трябвало да форсира стъпките за прогрес по европейския път, сред които диверсификация на енергийните източници, с цел да се понижи енергийната взаимозависимост от Русия и привеждане на външната политика и политиката на сигурност в сходство с Европейския съюз “, акцентира Държавният департамент в изказване.

Медиите в Сърбия и Русия оповестиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са " подчертали взаимния фокус върху по-нататъшното динамично развиване на руско-сръбските връзки ".
Руският външен министър Сергей Лавров и сръбският президент Александър Вучич
Представители на прозападната съпротива в Сърбия обявиха, че подписването на последното съглашение с Русия е знак, че Вучич, някогашен ултранационалист, се е отказал от присъединението на балканската страна към Европейски Съюз и я доближава към лагера на Москва.

В речта си на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в края на предишния месец Вучич съобщи: „ Сърбия е характеризирана като евентуален фактор за дестабилизация в района. Сърбия, макар многото неистини и фалшификации, поддържа Дейтънското спокойно съглашение, териториалната целокупност на Босна и Херцеговина, както и целостта на Република Сръбска в границите на Босна и Херцеговина. Сърбия е нападана, единствено тъй като счита, че политиката на наказания, въведена през днешния ден против Руската федерация, не може да донесе положителни резултати на никого ".

В речта на Общото заседание на Организация на обединените нации Вучич насочи нападки към НАТО, че е „ атакувала суверенна страна без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, както и западните страни, признали независимостта на Косово, „ потъпквайки териториалната целокупност на Сърбия “, а също и Организация на обединените нации за „ грубото нарушение на главните разпореждания на интернационалното обществено право “.
Вучич в Ню Йорк на обяд с съветски борш
А след срещата на Организация на обединените нации, сръбският президент разгласява фотография в Инстаграм, на която демонстративно хапва в Ню Йорк съветски борш – фотос, сдобил се с коментар от посланика на Съединени американски щати в Белград Кристофър Хил, че всеки има друг усет – някои харесват китайско, други разнообразни храни. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР