Президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета
Коментари Харесай

Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за сигурност заради изострената ситуация в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика изключително съвещание на Съвета за сигурност на страната в събота във връзка със обстановката в Косово. Съобщава се, че съвещанието ще стартира в 08:00 (09:00 българско време).

„ На съвещанието ще бъдат разисквани ползите на сръбския народ в Косово и настоящата обстановка в областта на сигурността “, оповестява сръбската държавна телевизия. По-рано редица косовски медии оповестиха, че сърбите, живеещи в Северно Косово, имат желание на 4 август да разгласят автономност. По информацията, това решение е взето по отношение на отхвърли на Прищина да извърши своите отговорности за основаване на Общност на сръбските общини (ОСО). По този въпрос не са постъпвали публични заявки от страна на сърбите, само че министър председателят на Косово Рамуш Харадинай, в отговор на изявленията в пресата, съобщи, че „ никой няма право да подхваща едностранни дейности “ и заплаши с решителни ответни ограничения.

В четвъртък подразделенията на Международната задача под егидата на НАТО в Косово (KFOR) организира учения в северната част на страната. Както заяви сръбският вестник „ Вечерни новости “, базирайки се на свои източници, това е направено поради заплахата от дестабилизацията на обстановката в Косово. Ежедневникът твърди, че военните маневри на KFOR са единствено прикритие за прехвърлянето на подразделения в северната част на най-младата балканска страна. Изданието написа, че в околните 48 часа ситуацията в Северно Косово може да ескалира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР