Президентът на Сърбия Александър Вучич пристигна в албанската столица Тирана

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич пристигна в албанската столица Тирана
Коментари Харесай

Вучич: По-добре да сме на масата, отколкото в менюто

Президентът на Сърбия Александър Вучич дойде в албанската столица Тирана за срещата на върха ЕС-Западни Балкани и сподели, че е „ по-добре да сме на масата, в сравнение с в менюто “, заяви уеб сайтът на сръбската телевизия РТС.

Срещата на върха на водачите ЕС-Западни Балкани стартира в Тирана, а домакинът, албанският министър-председател Еди Рама, посрещна участниците на аления килим в Двореца на конгресите.

За първи път среща на върха сред Европейския съюз и страните от Западните Балкани се организира в една от страните от района. Заедно с висшите представителни лица на Европейски Съюз, в срещата взимат присъединяване и водачите на 27-те страни членки и на района.

Президентът на Сърбия ще участва на срещата и подписването на Роуминг декларацията сред мобилните оператори на Европейския съюз и страните от Западните Балкани.

По време на срещата  Вучич ще реализира и редица двустранни срещи с публични лица на страните участници, сред които са и министър председателят на Белгия Александър Де Кро, както и министър председателят на Холандия Марк Рюте.

Главното обръщение на срещата е недвусмислената поддръжка за участието на района в Европейски Съюз и апелът за ускорение на процеса на присъединение.

По-рано сръбският президент Александър Вучич съобщи, че няма да пътува до Тирана на 6 декември на срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани. Изявлението му пристигна като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското държавно управление и това, че решението на Курти не е получило наказание от Европейски Съюз. 

Вучич взе решение да се включи в срещата на върха ЕС-Западни Балкани след диалог със специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак. Днес е планувана среща и сред Курти и Лайчак.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР