Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска отново на срещата на

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска отново на срещата на
Коментари Харесай

Вучич благодари на Радев и Мицотакис за подкрепата по казуса с вноса на руски петрол

Президентът на Сърбия Александър Вучич изиска още веднъж на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Прага Европейски Съюз да обмисли решението за възбрана на вноса на съветски нефт в Сърбия, заяви организация Танюг.

Сръбският президент благодари на българския държавен глава Румен Радев и на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за позицията им по този въпрос.

" Румен Радев намерено сподели, че решението за петрола не е заслужено за Сърбия, а Мицотакис го сподели в заключителната си тирада и аз им благодаря за това ", сподели Вучич.

Сръбският президент заяви също по този начин, че решението за това дали на Сърбия ще й бъде неразрешено да внася съветски нефт в границите на европейските петролни наказания против Русия се отсрочва до първи декември.

Вучич взе участие през вчерашния ден в чешката столица в първата среща на върха на Европейската политическа общественост, на която бяха поканени държавни и държавни ръководителите от общо 44 страни.

По гледище на Хърватия в осмия пакет от наказания влезе и Сърбия, която няма да може да внася съветски нефт по Адриатическия водопровод JANAF, който транспортира нефт от пристанище Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево.

Европейският съюз одобри осми пакет от наказания против Русия поради анексирането на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Новият пакет включва законодателна рамка за установяване на таван на цените на съветския нефт, както и ограничавания върху морския превоз на недопечен нефт и петролни артикули до трети страни.

В известие на Съвета на Европейски Съюз през вчерашния ден, когато глобите влязоха в действие, се разяснява, че на страните членки " ще бъде неразрешено да дават услуги за морски транспорт и да оказват техническа помощ, посреднически услуги, финансиране или финансова помощ, свързани с морския транспорт в трети страни на недопечен нефт (от декември 2022 г.) или петролни артикули (от февруари 2023 г.), които са с генезис Русия или се изнасят от Русия ".

След панела за енергетика, икономическа обстановка и изменение на климата в границите на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Прага през вчерашния ден, Вучич сподели, че най-важното умозаключение е свързването на енергийните мрежи и газовите интерконектори, тъй че да се употребяват енергийни източници от целия свят, осведоми " Данас ".

Той благодари на Европейски Съюз за поддръжката за построяването на газовия интерконектор с България.

Вучич заяви, че чака президентът на Азербайджан Илхам Алиев скоро да бъде в Белград, с цел да се обезпечат нови източници на газ. Той добави, че е имал диалози с представители на Норвегия, по чиито препоръки се изготвя сръбската енергийна тактика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР