Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път нарече

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път нарече
Коментари Харесай

Байдън нарече Путин военнопрестъпник. САЩ пращат на Украйна дронове и ракети

Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път назова президента на Русия Владимир Путин "военнопрестъпник " поради нашествието в Украйна. В същото време Съединени американски щати оповестиха "безпрецедентна " военна помощ за Киев на стойност 1 милиарда $.

"Мисля, че той е военнопрестъпник ", сподели Байдън пред кореспонденти в сряда.

Американската администрация до момента избягваше да използва този израз, даже и при директни запитвания. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки изясни, че Байдън го е споделил "със сърцето си ", откакто е видял телевизионни фрагменти с "варварските дейности на един жесток деспот, който е нападнал друга страна ".

Русия отхвърля да нападна цивилни цели. Само в сряда пристигнаха известия за бомбардиран спектакъл в Мариупол, където са се крили стотици души, както и за убийството на 10 души, които са чакали на опашка за самун в Чернигов. Украйна оповестява за хиляди цивилни жертви от съветските офанзиви.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира думите на Байдън като "неприемливи и непростими ", съобщи ТАСС.

Путин стартира пълномащабна война в Украйна на 24 февруари, която назова "специална военна интервенция " за демилитаризация и "денацификация " на демократично определеното ръководство в Украйна. В сряда на Русия неотложно да спре нашествието.

Малко по-късно в сряда Съединени американски щати оповестиха и нов пакет отбранителна помощ за Украйна, който включва оръжия с дълъг обхват и дронове. Вашингтон дефинира помощта като "безпрецедентна ".

Пакетът включва 200 млн. $, отделени в последните дни, както и 800 млн. $ от помощта, утвърдена от Конгреса предходната седмица.

"Това са директни доставки на съоръжение от нашето Министерство на защитата за украинската войска, с цел да им помогнем в битката против непознатата инвазия ", сподели Байдън.

Украйна ще получи в допълнение 800 противовъздушни системи "Стингър ", 9000 противотанкови оръжия, 7000 леки оръжия и 20 милиона амуниции. Съединени американски щати дават на Киев също 100 дрона, така наречен тактически безпилотни въздушни системи.

Позицията на Байдън остава непроменена по въпроса за затварянето на небето над Украйна. В сряда президентът на Украйна с това искане. Той подсети на американците 11 септември 2001 и офанзивата на Пърл Харбър през 1941 година

Съюзниците от НАТО отхвърлят апелите на Киев за затваряне на небето поради опасения, че това може да разрасне спора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР