Байдън се среща с италианския Мелони, за да говори за Китай, Украйна

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън похвали италианския премиер Джорджия
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън похвали италианския премиер Джорджия Мелони за подкрепата й за Украйна, докато Белият дом омаловажаваше различията относно позициите на нейното твърдо дясно правителство относно Китай, имиграцията, абортите и LGBTQ права.

Байдън каза, че САЩ и Италия са „твърди“ с Украйна и правителството на Мелони е предложило „много силна подкрепа“, противопоставяйки се на руските зверства по време на среща с италианския лидер в четвъртък.

„И аз благодаря на италианския народ“, каза Байдън на Мелони в началото на разговорите им в Овалния кабинет. „Искам да им благодаря, че ви подкрепят и подкрепят Украйна. Има голяма разлика.“

Мелони, чието правителство беше определяно от критиците като първата крайнодясна администрация на Италия след Втората световна война, каза, че е „горда“ от подкрепата на Италия за Украйна.

„Ние знаем кои са нашите приятели в трудни времена и мисля, че западните нации показаха, че могат да разчитат една на друга много [повече], отколкото някои вярваха“, каза тя.

Тя каза, че двамата лидери са обсъдили участието на Италия в китайската инициатива „Един пояс, един път“ (BRI), но подходът на Вашингтон не е да диктува

Топлото посрещане от страна на Байдън на италианския лидер бележи контраст с предишни забележки, изразяващи загриженост относно последиците от избора на Мелони миналата година за демокрацията и международните съюзи, като НАТО.

Мелони, чиято партия Братя на Италия има исторически връзки с фашисткото движение на Бенито Мусолини, критикува масовата имиграция, ограничаването на родителските права на лица от един и същи пол и похвали крайнодесните политически партии в Полша и Испания.

Мелони отхвърли предположението, че нейната партия е фашистка, и изненада някои наблюдатели, като заложи по-умерени позиции по горещи въпроси, включително имиграцията, отколкото се опасяваха критиците.

В четвъртък Мелони каза пред репортери, че е по-близка до републиканците, но това не би трябвало да е пречка да има „страхотни отношения“ с Байдън.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби омаловажи противоречията около политиката на Мелони.

„Италианският народ трябва да реши кое е неговото правителство – това е демокрация“, каза Кърби. „Президентът уважава това.“

Кърби отказа да бъде насочен към различията относно Китай, като каза само, че двамата лидери са обсъдили „споделени опасения и перспективи и предизвикателства“, свързани със страната.

В съвместно изявление след срещата си двамата лидери обещаха да продължат подкрепата си за Украйна и да засилят диалога относно „възможностите и предизвикателствата, породени от Китайската народна република“.

Италия през 2019 г. стана първата страна от Г-7, която се присъедини към китайската инициатива „Един пояс, един път“ – инфраструктурна инициатива на стойност трилиони долари, целяща създаването на нов Път на коприната, свързващ Азия и Европа.

Мелони обмисля продължаването на участието на Италия в инициативата, което автоматично се подновява следващата година, ако никоя от страните не се откаже, и предположи, че Рим все още може да се радва на добри отношения с Китай извън сделката.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР