Президентът на Русия Владимир Путин внесе в парламента законопроекта за

...
Президентът на Русия Владимир Путин внесе в парламента законопроекта за
Коментари Харесай

Путин внесе закона за оттеглянето на Русия от договора Открито небе

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Народното събрание законопроекта за отдръпване от значимия контракт за военно наблюдаване " Открито небе ", който Москва денонсира предходната година, в отговор на отдръпването на Съединени американски щати от това съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Законопроектът, оповестен през днешния ден на уеб страницата на Държавната дума (долната камара на съветския парламент) планува преустановяване на присъединяване на Москва в това съглашение, подписано в Хелзинки на 24 март 1992 година Сега документът би трябвало да бъде одобрен от законодателите, преди да бъде обнародван от президента.

През февруари съветските управляващи уверяваха, че са " оставили вратата отворена " за връщане към наредбите по контракта, в случай че Съединени американски щати създадат същото. След като Доналд Тръмп денонсира няколко интернационалните контракти, администрацията на настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън взе ограничения по посока на завръщане към някои от тях, като продължаващите договаряния за иранската нуклеарна стратегия.

През януари Съединени американски щати също така удължиха изключително значимия руско-американски контракт Нов СТАРТ за ограничение на нуклеарните арсенали.

Преговорите за връщане към контракта " Открито небе " наподобява са в задънена улица. Администрацията на президента Тръмп се отдръпна от договорката, откакто упрекна Русия, че го нарушава.

Този контракт, влезнал в действие през 2002 година, в началото с 35 подписали го страни, дава право на осъществяване на наблюдателни полети над територия на страни по контракта в подмяна на обвързване да одобряват такива полети над своя територия, с цел да се реализира надзор върху военни действия.

Москва отхвърля да остане част от контракта без присъединяване на Съединени американски щати, защото счита, че другите страни по контракта, доста от които европейски членки на НАТО, както и Канада, ще предават информация за Русия на Вашингтон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР