Президентът на Русия Владимир Путин съобщи на заседание на Съвета

...
Президентът на Русия Владимир Путин съобщи на заседание на Съвета
Коментари Харесай

Атентат срещу Турски поток – предотвратен

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на съвещание на Съвета за сигурност на РФ, че Украйна се е пробвала да извърши " подривна активност ” на един от секторите на Турски поток , на който основна транспортна страна, вложила 3 млрд.лв. е България.

Той не даде детайлности към този момент, само че на 22 септември съветските секрети служби ФСБ оповестиха за задържането на вербуван от украинските им сътрудници от СБУ жител на РФ, който е готвел терористичен акт на газопровода, доставящ синьо гориво за Турция и Европа.

Турски поток минава по дъното на Черно море, като свързва компресорната станция Русская при Анапа с приемния терминал на Турция покрай село Къйкей. Ресурсната база е в Западен Сибир.

Газопроводът има 2 тръби с пропускателната мощ 31,5 млрд.куб.м газ. Едната зарежда Турция, а втората – през България отива за Южна и Източна Европа. По създание този газопровод размени трасе през Украйна, от което тя губи основни средства – най-малко 300 млн.долара годишно. Част от тях в този момент печели България.

По Турски поток няма зареждане с газ на нашата страна, която се отхвърли при кабинета Петков – Нинова през април да купува непосредствено съветски газ, а го внася през Гърция с 30% надценка. Трасето придвижва синьо гориво за Сърбия, Унгария, а съгласно някои информации от последните дни - и през Австрия за Италия.
Напомняме, че наскоро бяха взривени четирите тръби на другите съветски газопроводи към Европейски Съюз – Северен поток и Северен поток 2, за което сега се води интернационално следствие.
Няма формален украински коментар по тематиката.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР