Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и германската канцлерка

...
Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и германската канцлерка
Коментари Харесай

Разрешаването на либийската криза трябва да се постигне с водещата роля на Африка

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и немската канцлерка Ангела Меркел се оповестиха за водеща роля на африканските страни в разрешаването на либийската рецесия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

" Без способеното африканско присъединяване ние не можем да се оправим с този проблем ", сподели Меркел на взаимна конференция с Рамапоса в Претория, където е на посещаване.
Южноафриканският президент от своя страна назова либийския проблем " неповторим " поради това, че в него са въвлечени редица извънафрикански страни. Очаквам " доста по-ясна африканска позиция " след идната двудневна среща на върха на Африканския съюз в Адис Абеба, започваща в неделя, добави той.

Двудневното посещаване на немската канцлерка Ангела Меркел в РЮА стартира през днешния ден с договаряния по въпросите на търговията, вложенията и съдействието в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който и двете страни в този момент членуват с 2-годишен мандат.

РЮА е най-големият търговски сътрудник на Германия в Африка, а Германия е вторият по размер търговски сътрудник на РЮА след Китай.
 
" What’s in it for? A foothold in the most industrialised economy in … "

- Ian Cruickshanks (Chief Economist - Institute of Race Relations)
— CapeTalk on 567AM (@CapeTalk)

Южноафриканският президент сподели на гостенката си, че неговата страна се надява да се поучи от опита на Германия за преход от въглища към възобновими енергийни източници, с цел да се оправи с климатичните промени и с дефицита на електрическа енергия, който кара доста задгранични компании да преразглеждат бизнес плановете си в Южна Африка.

Рамапоса прикани повече немски компании да развиват бизнес в РЮА - страна с близо 30-процентна безработица, където оперират 600 немски компании. Той назова Германия " един от най-стратегическите сътрудници на Южна Африка ".

Утре Меркел ще продължи африканската си обиколка с посещаване в Ангола.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР