Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че до края

...
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че до края
Коментари Харесай

Додик заплаши с референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че до края на тази година е допустимо да провежда референдум за отделянето на районен съд от Босна и Херцеговина.

" До Нова година Република Сръбска може да провежда референдум за своя статут и по какъв път ще поеме напред. Ще се борим по собствен, политически метод. Така ще бъде до момента в който не бъде признат закон за Конституционния съд в БиХ, който да върне престижа на тази институция. Не желаем спор, а ролята на НАТО виждам като поръчител за мира и вероятно излизане от междуетническата разграничителна линия при положение на гореща политическа обстановка. " - написа Додик в Туитър.

Според него " Република Сръбска няма желание да се отхвърля от отбраната на своите позиции... В най-скоро време ще бъдат взети решения за възбрана на СИПА (спецслужбите, бел. ред.) на съда и на прокуратурата на БиХ на територията на Република Сръбска, тъй като те нямат конституционно право. Няма да приемем да бъдем протекторат или колония. Конституционният съд в БиХ промени политическата система и това води ни трансформира в същото състояние като това на сърбите в Косово. " - съобщи още той, като добави, че " няма на кого да се оплаква, тъй като Конституционният съд се трансформирал в инквизиция ".

Вчера интернационалният наблюдаващ на мира в Босна Кристиан Шмид анулира противоречивите решения, взети от Народното събрание на сръбския анклав в страната, които опонират на Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на гражданската война.
Във вторник депутатите в Народното събрание на Република Сръбскагласуваха за прекъсване на решенията на Конституционния съд, което в допълнение нагнети етническото напрежение в надълбоко разграничената страна.
Това беше следващият от поредицата провокаторски политически ходове, подхванати от водача на босненските сърби Милорад Додик, който от дълго време води акция за обособяване от централните институции.

На 21 юни Народното събрание на сърбите одобри също закон, който има за цел да заобиколи решенията, взети от Шмид.

Додик, който остава съдружник на Кремъл, от години има голямо въздействие върху сръбската част на Босна, като постоянно разпалва етническо напрежение и заплашва да се отдели от институциите на балканската страна.

Република Сръбска е една от двете съставни елементи на Босна и Херцеговина. Тя бе основана след края на войната в Босна при подписването на Дейтънското спокойно съглашение през 1995 година

Съгласно мирното съглашение Босна е разграничена на две структури - мюсюлманско-хърватска федерация и сръбско образувание, известно като Република Сръбска. Двете елементи са свързани със едва централно държавно управление.

Трима задгранични съдии са членове на Конституционния съд на Босна, съставът му се добавя от двама хървати, двама мюсюлмани и двама сърби. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР