Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че представители

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че представители
Коментари Харесай

Пендаровски: Международната общност беше много изненадана от обявената от Заев оставка

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че представители на интернационалната общественост са били доста сюрпризирани от оповестената от премиера и водач на СДСМ Зоран Заев оставка, защото през миналите години той е бил много положителен образец, съобщи организация МИА.

Президентът сподели, че имал няколко къси срещи, че немският канцлер няколко пъти го питала за претекстовете за оставката, считаме ли, че това е бил верен ход. " Моят отговор, споделих го и на Заев откакто се върнах, беше - несъмнено, че не. Заради загубата на една, две, три, пет или 10 общини, поради загуба на локални избори, без значение какво сте обещавали преди този момент, това в този момент е друго равнище в политиката. Вие управлявате страна. Имате мандат от четири години, получен изцяло законно и не може да кажете на средата на този мандат отивам си поради Скопие, поради Прилеп, Куманово и така нататък ", сподели Пендаровски в представено от организацията изявление за ТВ21.

Този въпрос му сложили и мнозина други, в това число генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Генералният секретар на НАТО, без значение от неговия темперамент, да го нарека скандинавски, два пъти ми сложи същия въпрос за час, час и половина, до момента в който бяхме в едно от тези пространства, в които се приготвяме за сесиите, непрекъснато ме питаше за какво. Казах му, не е неприятно да се чуеш със Заев, да ти изясни непосредствено. Така че изненадата в интернационалната общественост беше огромна, защото знаете, че през миналите няколко години Заев беше много положително одобряван от цялата интернационална общественост ", уточни Пендаровски.

Припомняме, че кабинетът на ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери удостовери, че е получено известие, че 17 депутати отдръпват подписите си, сложени под самодейността за гласоподаване на съмнение на държавното управление на премиера Зоран Заев.

Това бе направено откакто депутатът от Алтернатива Скендер Реджепи сложи като изискване отдръпването на подписите на депутатите от партията Левица, с цел да остане неговият автограф в листата.

Опозицията промени механически самодейността, с цел да бъдат задоволени настояванията на всички депутати и отдръпна 17 подписа на депутати, измежду които и този на водача на Левица Димитър Апасиев. Помолен нощес за коментар от телевизия Сител, Апасиев отговори малко с СМС: " Правителството на следващия ден ще падне ".

Управляващите обаче настояват, че имат болшинство, а министър председателят Заев няма да подаде оставка дейно още известно време, таман с цел да стабилизира болшинството в Собранието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР