Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на
Коментари Харесай

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме във Вевчани

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме на спонтанния карнавал във Вевчани, разрушен от порицията заради неспазване на ограниченията против разпространяването на ковид, оповестяват македонските медии.

" Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е неприемливо и е за наказание. Между съседите е належащо да се градят доверие, съгласие и почитание ", написа президентът в профила си във Facebook.

По-рано вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския дипломат в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред държавното управление на Република Северна Македония мощното ни отвращение от вандалския акт във село Вевчани, което се намира наоколо до границата с Албания. Българският дипломат в Скопие към този момент направи изострен устен демарш във външното министерство на Скопие.

Българският трикольор е изгорял по време на годишния Вевчански карнавал. Празникът бил неразрешен поради пандемията, само че локалните поданици се самоорганизирали. Възникнали вълнения, откакто силите на реда се пробвали да предотвратят провеждането му. Според кмета Сашо Янкоски всички имат виновност за напрежението, само че най-вече полицията, която е изпратила прекомерно доста чиновници на реда .

Денеска продолжи традиционалниот Вевчански карневал откако през вчерашния ден полицијата ги растера граѓаните заради прекршување на ограниченията за групирање на јавен шир.
Ви пренесуваме дел од денешната атмосфера ⬇️
— Радио МОФ (@RadioMOF)

Карнавалът във Вевчани, който се намира на 14 км от Струга, е сходен на кукерския празник. Представленията се случват под намерено небе, всеки има своята роля съгласно маската, която носи, пеят се обичайни песни и се танцува. Според античната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, би трябвало да се изхвърлят и изгорят в огън - по този начин се счита, че се унищожава злото, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР