Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски настоява за санкциониране

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски настоява за санкциониране
Коментари Харесай

Скандал със знаме на Велика Албания на събитие в Скопие

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски упорства за санкциониране на уредниците на дейностите в Чаир и Тетово по време на визитата на премиера на Косово Албин Курти за нарушение на законите в РСМ. Показването на провокативна националистическа символика ( знаме, на което Албания е изобразена като огромна страна, обхващаща елементи от РСМ, Сърбия, Гърция и Черна гора - бел.ред.), която прокарва шовинистични хрумвания за огромни страни, служи за подклаждане на ненавист и етническа непоносимост, което недвусмислено подкопава главните правила и полезности на Рамковия контракт, както и концепцията за С. Македония като мултиетническа страна, гласи реакцията му, представена от скопския ефирен канал " Алсат-М ", излъчващ на албански език.

" Организаторите на обществените събирания в Тетово и Чаир би трябвало да бъдат санкционирани за нарушение на законовите разпореждания по отношение на потреблението на държавния байрак и химн и знамената и знаците на общностите, като изцяло пренебрегват знаците на страната. В тази тенденция приканвам способените органи да приложат горепосочените процедури в най-кратки периоди ", сподели Пендаровски.

Македонският президент упорства и да се преразгледа решението за преименуване на улица в скопската община Чаир с новото име " Адем Демачи ", кръстена на водач на Армията за избавление на Косово, умрял през 2018 година.

" Начинът на осъществяване на концепцията за преименуване на улицата в община Чаир опонира на правилото на демократичния спор и зачитането на историческото завещание на всички общности в страната. В този смисъл чакам способените контролни служби да ревизират дали при вземането на решения се съблюдава правилото на гласоподаване с двойно болшинство, където да бъдат включени и гласовете на общностите, които не са болшинство в съответната община ", обърна внимание Пендаровски.

Междувременно ВМРО-ДПМНЕ и ръководещите от СДСМ се упрекват взаимно за съучастничество с албанските националисти, издигнали знамето. От опозицията питат, по какъв начин ръководещите и техните съдружни сътрудници от албанското малцинство не са знаели въобще за визитата на косовския министър председател в страната, а от СДСМ дадоха отговор, че той се е срещнал с опозиционни етнически албански политици, които са в съюз с ВМРО-ДПМНЕ

В Скопие и Тетово Курти се срещна единствено с политици от албанския опозиционен фронт и с нито един от членовете на държавното управление. Заедно те показаха новото име на улица " Адем Демачи " в община Чаир, която до момента се е казвала " Втора македонска ударна бригада ". След това те са разискали плана за създаване на пътя Тетово-Призрен под Шар планина.
 Илхан Кючюк: Има риск РСМ да бъде обособена от Албания по пътя към Европейски Съюз
Илхан Кючюк: Има риск РСМ да бъде обособена от Албания по пътя към Европейски Съюз

Необходими са промени в Конституцията, Скопие би трябвало да извърши поетите ангажименти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР