Президентът на ОАЕ е на посещение в Париж. Двете страни

...
Президентът на ОАЕ е на посещение в Париж. Двете страни
Коментари Харесай

ОАЕ ще помага на Франция със справянето с енергийната криза

Президентът на ОАЕ е на посещаване в Париж. Двете страни подписаха стратегическо съглашение за съдействие в областта на силата. Пълната национализация на EDF ще коства 10 милиарда евро, като тя би трябвало да бъде приключена до края на септември.
Франция е в разгара на енергийна рецесия - Русия продължава да прекъсва доставките на природен газ за Европа, като преобладаващите упования са " Северен поток 1 " да не възобнови работа, когато завърши годишният му ремонт на 21 юли. В същия миг горещи талази предизвикват скок в търсенето на електрическа енергия за изстудяване на домовете.

Реклама

Това слага френското държавно управление в сложна обстановка, в която би трябвало да набави нужната сила от различни източници. В случай че това не се случи, ще се наложи въвеждане на ограничавания в потреблението, които биха довели до съществени стопански резултати.

Един от евентуалните различни снабдители на сила са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази възможност се усили доста тази седмица, откакто президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян дойде на работно посещаване в Париж. Според Париж това е първото посещаване на водач на ОАЕ във Франция от 1991 година насам и е първото посещаване на шейх Мохамед в западна страна, откогато стана президент. Това е и повода специалисти да разказват връзките сред двете страни като все по-добри.

Външните политики на ОАЕ и Франция в последните години съответстват по чувствителни въпроси в областта на сигурността, основно Либия и Ливан. Миналата година Франция направи най-голямата си договорка за продажба на военния аероплан Rafale в чужбина в ОАЕ - тъкмо преди арабската страна да спре съглашението със Съединени американски щати за доставка на F35.
Реклама
" ОАЕ и Франция ще проучат спомагателни области на съдействие като устойчивостта и бъдещето на силата, което е централно за визията на президента за страната ", сподели съветникът на президента на ОАЕ Ануар Гаргаш по време на брифинг, представен от Reuters.

Най-ключовото развиване от първия ден на визитата на шейх Мохамед е подписването на стратегическо съглашение, съгласно което двете страни ще си партнират в енергийния бранш. Партньорството има за цел да дефинира взаимни капиталови планове във Франция, ОАЕ или в други страни. По-конкретно то обгръща секторите на водорода, възобновимата и нуклеарната сила, се споделя в изказване на френското държавно управление.

" В настоящия нерешителен енергиен подтекст това съглашение ще проправи пътя за постоянна дълготрайна рамка за съдействие, отваряйки пътя за нови промишлени контракти ", се прибавя в изказването.

Договорката сред двете страни също по този начин обгръща и доставката на дизел от страна на ОАЕ, като се чака тези доставки да запълнят дребна част от френските потребности, твърди източник на CNN. Това съответствува с упованията на специалисти, че въпреки и фокусът на двустранните диалози да е силата, да не се стигне до повишение на петролната продукция от страна на ОАЕ. " Дневният ред на визитата ще бъде доминиран от енергийни въпроси. Основните терзания във Франция са икономическите последствия от войната против Украйна ", сподели Ана Гардел, анализатор на Персийския залив в обсерваторията MENA на фондация " Жан Жорес ", пред CNN. " Не чакам нищо във връзка с увеличение на производството, основно заради обстоятелството, че ОАЕ са покрай постигане на индустриалния си потенциал ", добави тя. Национализирането на EDF няма да е на ниска цена Френското държавно управление желае да приключи цялостната национализация на енергийната компания EDF до края на септември, настояват източници на Financial Times. За да се закупят останалите акции на компанията, ще са нужни към 9.7 милиарда евро, като това съставлява цена 12 евро на акция.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Енергетика 2 Градове 3 Политика 1 Крипто 2 Политика 3 Политика Реклама
Франция, която към този момент има 84% от компанията, показа изкупуването като средство за подсилване на финансите на EDF, защото компанията има огромен проект за създаване на шест нуклеарни реактора в страната през идващите години. Групата се бори с спирания на производството през последните месеци, а облагата й беше ударена от политически ограничения за отбрана на потребителите от покачването на цените на силата.

Поемането на цялостен надзор над компанията ще разреши на държавното управление да форсира вземането на решения. Въпреки това анализатори и хора, близки до EDF, считат, че тя към момента е изправена пред огромни проблеми, които национализацията няма да реши, в това число индустриални провокации като закъснение на построяването на нови нуклеарни централи.
Свързани публикации Зимата на недоволството в Европа 18 юли 2022, 11:37 Кошмарът " Северен поток ": Ще спре ли Путин газа за Европа изцяло 13 юли 2022, 07:30 Франция напълно национализира най-голямата енергийна компания 11 юли 2022, 06:51 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР