Президентът на Непал назначи за министър-председател бившия лидер на партизаните

...
Президентът на Непал назначи за министър-председател бившия лидер на партизаните
Коментари Харесай

Маоистите се връщат на власт в Непал, бивш партизански лидер става за трети път премиер

Президентът на Непал назначи за министър-председател някогашния водач на партизаните Пушпа Камал Дахал за трети път в неделя, откакто маоистката партия образува коалиция след изборите предишния месец, предават Агенция Франс Прес и БНР.

Дахал, по-известен с псевдонима си Прачанда или „ Свирепият “, се криеше години наред в джунглата по време на гражданската война в Непал през 1996-2006 година, в която починаха близо 17 000 души и в последна сметка докара до края на монархията.

Сагар Ачаря, представител на президента Бидя Деви Бхандари, сподели за Агенция Франс Прес, че 68-годишният Дахал е назначен за нов министър-председател и ще постави клетва в понеделник.

След мирните съглашения от 2006 година Дахал трансформира своето маоистко революционно придвижване в политическа партия и служи за малко като министър-председател през 2008-9 година и още веднъж през 2016-17 година

На изборите в хималайската нация с 29 милиона души на 20 ноември ръководещата коалиция на премиера Шер Бахадур Деуба, на 76 години, загуби болшинството си, макар че неговият Непалски конгрес остана най-голямата партия.

Според Агенция Франс Прес Дахал към този момент е образувал седемпартийна коалиция, в това число и с отделили се от неговата партия неокомунисти. 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР