Президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че руските

...
Президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че руските
Коментари Харесай

МОК: Ще допуснем в състезания руските спортисти, отричащи режима

Президентът на интернационалния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че съветските спортисти, които не поддържат войната в Украйна и се дистанцират от режима на Владимир Путин, още веднъж ще бъдат позволени до интернационалните надпревари.

В изявление за италианския вестник   68-годишният немец за първи път от началото на военните дейности на 24 февруари позволи опция руснаци да вземат участие на огромни спортни конгреси. Той споделя, че от месеци разисква обстановката " с десетки държавни глави и министър-председатели и никой не знае по кое време и по какъв начин ще завърши войната ", написа

Според Бах заемането на позиция твърда против Русия е вярното решение: " Четири часа след нахлуването в Украйна ние ясно осъдихме Русия и я отстранихме от МОК, като отправихме молба към интернационалните федерации да не одобряват представители на тази страна и да не провеждат събития на съветска земя. Всички одобриха съвета ни. "  

Въпреки това президентът на МОК отваря малка врата за спортистите: 

" Това беше верен избор, само че не взема решение нашата алтернатива. Руските спортисти сигурно не са почнали войната. Тези, които са се дистанцирали от режима, би трябвало да могат да се състезават под безпристрастен байрак. Нашата цел е да създадем по този начин, че спортисти с съветски паспорти, които не поддържат войната, да се състезават още веднъж. Но не е елементарно, тъй като има голяма разлика на политическо равнище във връзка с нашите решения. Някои държавни управления взеха решение да отхвърлят визи на съветски спортисти на тяхна територия, даже в случай че им е разрешено да се състезават. Други - да забранят на своите спортисти да се състезават с руснаците. Освен това в някои страни не се усещат удобно от позиция на своята сигурност. Нашата мирна задача се проваля и в подобен конфликтен подтекст в този момент съветските и беларуските спортисти заплащат. Но казусът може да се разрастне ".

Това разрастане, съгласно Бах, е в заплахата да се появят искания с политически претекстове за безучастие на състезатели и от други страни, тъй като спортът може да се употребява като средство за възмездие сред страни, които са в спор между тях. 

„ Иранците може да не желаят американците да се състезават, палестинците да отхвърлят израелците и така нататък Това е свят, цялостен с спорове, от всички гледни точки, а също и в спорта - твърди Бах. - Винаги има някой, който се бори против някой различен, който не желае някой да взе участие или да желае наказания. Така че спортът е разграничен и ние сме раздрани. "

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР