Президентът на Латвия Раймондс Вейонис утвърди спорна образователна реформа, която

...
Президентът на Латвия Раймондс Вейонис утвърди спорна образователна реформа, която
Коментари Харесай

Латвия ограничава обучението на руски език за малцинствата от догодина

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис утвърди противоречива просветителна промяна, която включва преход в съветските учебни заведения в страната към преподаване на латвийски език, оповестиха организация ТАСС и The Baltic Times.

С измененията поетапно ще се усили делът на предметите на латвийски език в уличищата, където се образоват деца от националните малцинства.

Идеята е до 2019 година часовете от 1-и до 6-и клас да са по равно на съветски и латвийски, а през 2020 година, от 7-и до 9-и клас 80% от предметите да са на латвийски, а през 2012 година от 10-и до 12-и клас цялото образование, без часовете по език, литература, история и просвета на съответното малцинство, да са на латвийски.

Промените влизат в действие от 1 септември следващата година. Те ще обиден десетки хиляди възпитаници - съгласно латвийската статистическа организация през предходната образователна година 45 хиляди деца са се обучавали по стратегия за малцинства (за същия интервал децата в " латвийски " учебни заведения са 132 хил).

" По-сплотено общество и мощна страна "

Концепцията се появи като отбрана на държавния език. Такъв статут има само латвийският, въпреки 25% от популацията ѝ да са етнически руснаци, а делът на жителите, които приказват съветски вкъщи, да е по-голям (вкючително поради към 10% малцинствени групи от други елементи на някогашния Съветски съюз).

От 2004 година, след митинги против планувана просветителна промяна, на процедура съществува двуезична система, която да дава отговор на потребностите на малцинствата. Тя беше компромис с хиляди протестиращи, които желаеха да се анулират проектите за преход към обучение най-вече на латвийски за всички възпитаници, вместо работилата от средата на 90-те години " двуезична " система, при която някои предмети наложително трябваше да са на латвийски.

Президентът Вейонис счита, че образованието на латвийски в междинните учебни заведения ще даде " равни благоприятни условия за всички младежи да получат качествено обучение и да изградят живота си в Латвия, като учат и работят тук. " " Това ще сътвори по-сплотено общество и мощна страна, " споделя още той, мотивирайки решението си да подпише закона. Според президента просветителният развой ще продължи да дава на учениците опция да учат културата си и да поддържат идентичността си.

Представители на съветската общественост в Латвия към този момент проведоха няколко митинга против промяната, поставяна под въпрос и от публични представители на Москва. Срещу езиковите политики на страната нееднократно е имало и интернационалните рецензии, само че управляващите в Рига акцентират причини на националната сигурност и еднаквост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР