Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен

...
Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен
Коментари Харесай

Новият механизъм за определяне на минималната заплата предизвика несъгласие сред синдикатите

Президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров изрази уверено отрицание към препоръчаните от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ промени в механизма за установяване на минималната работна заплата . Предложеният метод, който включва неувеличаване на минималната заплата при очакван спад на стопански индикатори като брутния вътрешен артикул /БВП/ и продуктивността на труда, беше охарактеризиран като „ несъответстващ “ от страна на синдикалния водач.

На фона на идното публично разискване на другите разновидности за механизма Димитров акцентира пред „ БНР “, че КНСБ желае да види повече изясненост и аргументация зад предложенията . Той изрази терзания по отношение на експертните „ недомислици “, които биха могли да доведат до заледяване на минималната заплата в интервали на стопански спад, без да се взема под внимание възходящата инфлация.

Синдикатите са безапелационни, че минималната заплата би трябвало да отразява освен настоящото икономическо състояние, само че и да подсигурява заслужен живот за работещите. Въведените критерии, съгласно тях, могат да доведат до заледяване на заплатите даже в условия на висока инфлация , което би блъснало най-уязвимите пластове на обществото.

Разногласията към новия механизъм акцентират напрегнатите връзки сред държавното управление и синдикатите в подтекста на обществената политика и отбрана на трудовите права в страната. Срещата на работната група на следващия ден се чака с огромен интерес, като от нея зависи дали предложенията ще бъдат признати, приспособени или отхвърлени в интерес на по-справедлив и ефикасен механизъм за установяване на минималната заплата в България.

Синдикатите дават обещание да продължат да упорстват за бистрота и правдивост в процеса на взимане на решения, наблягайки смисъла на обществения разговор и отбраната на ползите на работещите във времена на икономическа неустановеност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР