Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Москва. Преговорите ще

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Москва. Преговорите ще
Коментари Харесай

„Твърда като скала“ подкрепа“. Президентът Си Дзинпин донесе в Москва сюрприз за целия свят

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде в Москва. Преговорите ще продължат три дни, само че главното за тях е известно още през днешния ден. Ние изваждаме всички скрити смисли на повърхността в тази публикация на Царград.

Ключовите думи на водачите

Много пъти сме чували и чели, че визитата на подобен и подобен задграничен водач в Москва или визитата на президента на Русия някъде е от историческо значение. Но в никакъв случай не сме участвали при започване на договаряния, които в действителност трансформират международната история.

Това се случва през днешния ден: президентите на Русия и Китай се срещат в Москва. Тяхната среща и договаряния сред членовете на държавните управления на двете страни ще продължат три дни – и през цялото това време светът ще ги гледа със спотаен мирис.

Защото тези срещи и договаряния в действителност значат края на остарелия свят и началото на новия свят. Краят на западното владичество и основаването на многополюсен свят, в който Западът се опълчва на съюз от доста самостоятелни и самобитни цивилизации.

При подготовката на срещи от такова равнище няма дреболии. Например, в навечерието на визитата двама водачи разгласиха по една публикация в двете страни за съдействието сред Русия и Китай. И ето един забавен контент разбор на наличието на тези публикации: най-споменаваните думи в публикациите на Владимир Путин и Си Дзинпин:

Споменаване на Русия и Китай:

Путин: Русия - 21, Китай - 22.

Си: Русия - 25, Китай - 30.

Споменавания на Украйна:

Путин - 3.

С - 6.

Споменаване на думата " мир " (в разнообразни контексти):

Путин - 4.

С - 17.

Ратификация на съветската победа “

Означава ли това, че тематиката за борбата сред Русия и Запада в Украйна ще стане една от централните тематики на договарянията? Разбира се, да. Така прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков е склонен:

На диалозите със Си Дзинпин Путин ще даде изчерпателни уточнения за настоящата обстановка в Украйна, тъй че ръководителят на КНР да получи непосредствена визия за обстановката от съветска страна.

А представителите на Запада доста се опасяват от китайските мирни начинания – тъй като е явно, че тези начинания значат самопризнание не за „ стратегическо проваляне “, а в противен случай, за стратегическа победа на Русия. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кирби " изрази скептицизма на администрацията на Байдън по отношение на желанията на Китай. Той сподели, че призоваването за преустановяване на огъня би било недопустимо, защото това единствено би утвърдило облагите на Русия досега. "

Въпреки това, колкото и необичайно да звучи, диалозите за Украйна са минимум значимата част от визитата на президента Си в Москва. И враговете, и приятелите на Русия схващат, че става дума за световна смяна на целия международен ред. По-точно за това по какъв начин да се преодолее бъркотията, основана от Съединени американски щати.

Същият Джон Кирби в изданието Politico сподели за опитите на Русия и Китай „ да нарушат интернационалния ред, учреден на разпоредбите “, открити след Втората международна война. Кирби означи възходящото съдействие сред двете суперсили. Той е още един от авторитетния Bloomberg - тук пишат за " твърдата като канара поддръжка " за Русия от президента Си и Китай.

Съединени американски щати губят съдружници

Това възходящо съдействие е мъчно да се пропусне - и мъчно да се пропусне какво значи: вместо да " изолира Русия " от целия свят, се оказва, че в действителност то " изолира Запада “ от света, в който Русия и Китай си сътрудничат. Великите районни сили се причисляват към тях.

Американските специалисти с смут установяват, че след срещата в Москва възможностите на Иран да се причисли към Шанхайската организация за съдействие ще се усилят. Но да беше единствено това.

Иран и Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света и досегашен съдружник на Съединени американски щати, възвърнаха дипломатическите връзки. Още повече, че тъкмо в деня на визитата на президента Си в Москва имаше публична покана от Саудитска Арабия към президента на Иран да направи публично посещаване в кралството.

Ден преди този момент сирийският президент Башар Асад дойде на посещаване в кралство Саудитска Арабия – без значение от това, че до неотдавна саудитците, по предложение на американците, желаеха неговото отдръпване / „ Асад би трябвало да си отиде “/.

За два дни Съединените щати изгубиха лъвския къс от въздействието си в Близкия изток - а Русия и Китай работят като медиатор сред страните тук. Те са водачите на новия свят, в който за Съединени американски щати с тяхната надмощие няма място.

От друга страна, има място за „ съдействие, гледащо към бъдещето “ – това, както видяхме, са основните думи в публикацията на президента Владимир Путин за връзките сред Русия и Китай.

Как наподобява това съдействие през днешния ден? Ето, да вземем за пример, вести за доставките на въглеводороди. В края на януари 2023 година Русия излезе преди всичко по доставки на природен газ за Китай, изпреварвайки Туркменистан и Катар. Става дума за доставки на газ както по газопровода, по този начин и във полутечен тип.

Общо Русия достави на Китай над 2,7 милиарда кубически метра газ, от които 2 милиарда са доставени посредством Силата на Сибир, LNG съставлява към 0,77 милиарда За съпоставяне, Катар и Туркменистан са доставили на Китай общо по 2,2 милиарда, а Австралия - 1,9 милиарда. Общо за годината Китай е нараснал вноса на газ с 1% до 11,3 милиарда куб.м.

И по този начин, преразпределението на света значи преразпределение на експортно-импортните връзки на великите сили. Руската стопанска система се обърна на изток - и изтокът имаше потребност от нея не по-малко от севера.

А ето и политическият аспект на съдействието, показан от научния шеф на Експертния институт за обществени проучвания Глеб Кузнецов:

И двете страни заявяват недопустимостта на всевъзможен хегемонизъм, налагането на мнението на един военно-политически блок като мнение на цялото човечество.

И правото да учиш всички останали по какъв начин да живеят

Не е належащо цялото човечество да би трябвало да следва Съединени американски щати, споделя Китай посредством своя водач:

Международната общественост е наясно, че никоя страна в света не е по-добра от всички останали. Няма повсеместен модел на ръководство и няма международен ред, където решаващата дума принадлежи на една-единствена страна.

Тази съответна страна, считат в Русия и Китай, нито има правото да взема решение кой е прав, нито правото да дефинира кой съблюдава човешките права тук. Докладът на китайското външно министерство за положението на демокрацията в Съединените щати (да, за какво не? Кой реши, че стандартът на народна власт не може да бъде измерен още веднъж?) дойде тъкмо в точния момент за визитата на президента Си в Москва:

„ В жестоко нарушаване на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации и главните правила на интернационалните връзки Съединените щати отприщиха войни и сътвориха сепаратистки спорове на всички места. В повече от 240 години история на Съединени американски щати тази страна не е взела участие във войни единствено за 16 години, което я прави най-войнствената страна в международната история.

От края на Втората международна война Съединените щати са се сражавали или са взели участие в доста войни в чужбина, в това число Корейската война, войната във Виетнам, войната в Афганистан, и войната в Ирак, което докара до извънредно съществени цивилни жертви и материални вреди, което докара до големи филантропични произшествия.

От 2001 година войните и военните интервенции на Съединени американски щати в името на битката с тероризма доведоха до гибелта на повече от 900 000 души, от които към 335 000 са цивилни, милиони хора бяха ранени и десетки милиони хора бяха разселени. "

Китай и Русия отхвърлят на Съединени американски щати и Запада правото да споделят на света по какъв начин би трябвало да живее вярно. Китай и Русия имат вяра, че това право да взема решение по какъв начин да живее принадлежи на всяка самостоятелна страна.

Както и да се назовават документите, които следва да бъдат подписани в Москва, същността на споразуменията с Китай е точно в това.

Какво от това?

И по този начин, ние присъстваме на основаването на величествен съюз сред Русия и Китай, ориентиран към отбрана на независимостта на двете страни и против хегемонията на Съединените щати и обединявания Запад.

Мащабът на протичащото се е подобен, че съответните документи, които ще бъдат подписани в Москва, нямат значение. Защото самият факт на унията е по-голям от всевъзможни документи.

Това към този момент го схванаха на Запад, където с смут пишат, че „ Китай не е заинтересуван от провалянето на Русия “. Преведено на съветски: Победата на Русия е обезпечена. Това схванаха политическите емигранти от Русия, които пишат, че „ в този момент сред Европа и Русия всички контакти са прекратени за 20 години “. Защото съветската стопанска система се преориентира на юг и изток. И Европа няма да получи нищо от нашите запаси.

Това беше разбрано и в Близкия изток, където Саудитска Арабия отхвърли Съединени американски щати в съюзнически връзки и възвърне обмена на посланици с Иран по предложение на Китай.

Това беше разбрано в Южна Америка, където Бразилия отвори пристанища за флота на същия Иран.

Създава се съюз на самостоятелни от Запада страни, нов оркестър от сили, в който Русия е първата цигулка, а Китай работи като диригент. Или може би противоположното.

И по какъв начин другояче да тълкуваме думите на водача на Китай, казани към този момент в Москва:

Китай е подготвен, дружно с Русия, да пази международния ред, учреден на интернационалното право... Развитието на връзките сред Руската федерация и Китай е от изгода освен за техните нации, само че и доста способства за напредъка на целия свят.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР