Президентът на Кения Уилям Руто предлага да се срещне с лидера на опозиционните протести

...
Президентът на Кения Уилям Руто заяви, че е готов да
Коментари Харесай

Президентът на Кения Уилям Руто заяви, че е готов да се срещне с лидера на опозицията Раила Одинга "по всяко време" след месеци на антиправителствени протести, които предизвикаха международна тревога и призиви за диалог.

"Както винаги сте знаели, на разположение съм да се срещна с Вас на четири очи по всяко време, когато Ви е удобно", заяви Руто в публикация в Twitter, адресирана до Одинга.

Критиците обвиняват Руто, че повишава данъците, докато страната се гърчи под спираловидната инфлация, и че се отмята от обещанията, дадени по време на предизборната кампания през август 2022 г., когато се обяви за защитник на обеднелите кенийци и обеща да подобри икономическото им състояние.

Правителството на Руто твърди, че по-високите данъци са необходими за справяне с нарастващите плащания по дълга и за финансиране на инициативи за създаване на работни места.

От март коалицията "Азимио" на Одинга организира девет дни улични протести срещу правителството, като митингите понякога прерастваха в грабежи и смъртоносни сблъсъци между силите за сигурност и демонстрантите.

По-рано във вторник Одинга обвини полицията, че използва насилие срещу демонстрантите.

"Свидетели сме на безпрецедентна полицейска бруталност", заяви Одинга на пресконференция в столицата Найроби. "Полицията и наетите банди застреляха и убиха или раниха десетки хора от близко разстояние", каза той.

Опозиционният лидер отмени демонстрациите през април и май, след като Руто се съгласи на диалог, но преговорите се провалиха, което накара коалицията "Азимио" да организира няколко кръга от протести този месец.

В изявление късно в понеделник коалицията помоли "кенийците да излязат и да запалят свещи и да положат цветя, за предпочитане бели, в памет и уважение към жертвите".

Екипът на Одинга беше призовал за още един кръг демонстрации в сряда, но заяви, че променя тактиката си и ще организира "шествия на солидарността и бдение за жертвите на полицейската бруталност".

По данни на Азимио от март насам в сблъсъците са загинали най-малко 50 души. По официални данни загиналите са 20 души.

Руто защити поведението на полицията, като миналата седмица заяви: "

Националната комисия по правата на човека в Кения, независим контролен орган, създаден от парламента, заяви във вторник, че е "обезсърчително да наблюдаваме ескалиращото напрежение и грубото незачитане на принципите на правата на човека" както от страна на разбунтувалите се демонстранти, така и от страна на полицията.

Правозащитни организации, сред които и "Амнести интернешънъл", миналата седмица осъдиха "репресиите" от страна на полицията и заявиха, че разполагат с доказателства за 27 "извънсъдебни, бързи и произволни екзекуции" само през юли.

Много съюзници на Одинга бяха арестувани миналата седмица. Депутатът Бабу Овино беше арестуван в сряда на летището в крайбрежния град Момбаса, където планираше да оглави протестите.

Депутатът Кен Чонга също беше арестуван заедно с някои свои верни по време на събиране преди шествието в окръг Килимо в крайбрежна Кения.

Полицията арестува и Калвин Окот, младежки лидер в Народния парламент на Джакаранда Гроундс.

Одинга заяви по-рано този месец, че правителството е замислило заговор за убийството му по време на демонстрациите, и заяви, че по колата му е стреляно многократно, докато е обикалял столицата, свиквайки протестиращите.


Източник: "БГНЕС Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР