Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио

...
Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио
Коментари Харесай

Марио Драги си отива, президентът прие оставката му

Президентът на Италия Серджо Матарела одобри оставката на министър-председателя Марио Драги, оповестява канцеларията на президента.

Правителството му остава да извършва " настоящите си отговорности ".

Малко по-рано Драги съобщи, че се насочва към офиса на президента Серджо Матарела, с цел да удостовери желанието си да подаде оставка.

" В светлината на вчерашното гласоподаване в Сената, отивам при италианския президент, с цел да го осведомявам за желанията си ", съобщи държавният началник, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия стартира с дълги овации за Драги.

Миналата седмица Драги подаде оставка, макар че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но защото една от водещите партии - Движение " Пет звезди " - не взе участие в гласуването, министър-председателят разгласи, че към този момент няма национално болшинство. Въпреки това президентът не одобри оставката на Драги и го прикани да осведоми Народното събрание за обстановката.

Снощи Сенатът гласоподава нов избор на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в интерес на държавното управление: 95 от 133 сенатори, взели участие в гласуването. В залата участваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в ръководещата коалиция - Движение " Пет звезди ", както и дясноцентристките " Напред Италия " и " Лига " - не гласоподаваха.

Според множеството италиански вестници Матарела няма желание да се съветва с парламентарните партии за излаз от политическата рецесия и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предварителни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента за пръв път от повече от 100 години - показва се, че вероятната дата е 2 октомври. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР