Президентът на иранския народ, трудолюбив и неуморен, пожертва живота си

...
Президентът на иранския народ, трудолюбив и неуморен, пожертва живота си
Коментари Харесай

Няма да има ни най-малко сътресение в управлението: Какво следва след смъртта на Раиси

" Президентът на иранския народ, работлив и неотклонен, пожертва живота си за нацията ", съобщи държавното управление, представено от Българска телеграфна агенция.

" Уверяваме вярната и предана нация, че с Божията помощ и поддръжката на народа няма да има ни минимум разтърсване в ръководството на страната ", се прибавя още в известието.

Междувременно справка на Ройтерс сподели каква е процедурата по Конституция, когато настоящ държавен глава не е в положение повече да извършва отговорностите си или почине по време на мандата си.

Ако президентът почине по време на мандата си, член 131 от Конституцията на Ислямската република планува първият вицепрезидент - в тази ситуация Мохамад Мохбер - да поеме функционалностите му. Назначаването му за краткотраен президент би трябвало да бъде одобрено от висшия водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.

Съвет, формиран от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда нови избори за президент, които да се произведат в период до 50 дни.

Раиси беше определен през 2021 година, по тази причина идващите постоянни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 година Предвид конституционните периоди може да се чака предварителният избор да бъде създаден при започване на юли.

Иранският президент загина при хеликоптерната злополука дружно с външния си министър, удостовери малко по-рано вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури.

Хеликоптерът на Раиси се разруши през вчерашния ден в мъчнопроходим регион в Северозападен Иран. Според ирански медии на фотоси от мястото се вижда, че машината е аварирала в планински връх.

Операцията по търсене и избавяне беше затруднена от сложния терен в региона и неподходящите атмосферни условия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР