Президентът на Иран предупреди европейските партньори, че Техеран ще увеличи

...
Президентът на Иран предупреди европейските партньори, че Техеран ще увеличи
Коментари Харесай

Иран ще обогати уран до всяко количество, което искаме

Президентът на Иран предизвести европейските сътрудници, че Техеран ще усили обогатяването на уран до " всяко количество, което желаеме " , започвайки в неделя, като желае да окаже напън за справяне и заобикаляне на глобите на Съединени американски щати, оповестява АП.

Коментарите на Хасан Рохани са в миг на ескалиращо напрежение сред Иран и Съединени американски щати по отношение на съглашението, което Доналд Тръмп отхвърли преди повече от година.

Нарастващите ресурси и по-високото обогатяване на уран затварят приблизителния едногодишен прозорец, в който Иран може да създаде задоволително материал за нуклеарна бомба , нещо, което Иран отхвърля, а нуклеарната договорка се стреми да предотврати. Междувременно Съединени американски щати разположиха самолетоносач, бомбардировачи Б-52 и изтребители F-22 в района , а Иран неотдавна смъкна американски боен дрон.

Днес Иран отбелязва годишнина от офанзивата на Съединени американски щати против ирански пътнически аероплан . През 1988 година, след неточност, американският флот изстреля ракета против самолета и починаха 290 души .
 Франция, Китай и Русия зоват Иран да не се поддава на страсти и да съблюдава нуклеарния контракт
Франция, Китай и Русия зоват Иран да не се поддава на страсти и да съблюдава нуклеарния контракт

Ислямската република би трябвало да се въздържа от спомагателни ограничения

В изявление на съвещание на кабинета в Техеран мненията на Рохани като че ли посочваха, че Европа към момента не е предложила на Иран нищо , което да облекчи възобновените наказания на Съединени американски щати, ориентирани към петролната й промишленост и висши чиновници.

Ядреното съглашение на Иран сега не разрешава обогатяването на уран над 3.67% , което е задоволително за атомните електроцентрали, само че надалеч под 90%, нужни за оръжията .

" Нашият съвет към Европа и Съединени американски щати е да се върнем към логиката и на масата за договаряния. Върнете се към разбирането, към спазването на закона и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , тъй като при тези условия всички ние можем да съблюдаваме нуклеарната договорка ", изяснява Рохани.

Вчера европейски страни излязоха с изказване, призовавайки Техеран " да се откаже от тази стъпка и да се въздържа от спомагателни дейности , които подкопават нуклеарното съглашение ".

С нуклеарното съглашение Иран се съгласи да има по-малко от 300 кг уран, обогатен до най-много 3,67% . И Иран, и нуклеарната организацията на Организация на обединените нации потвърдиха в понеделник, че Техеран към този момент е нарушил това ограничаване.
 Тръмп предизвести Иран да не си играе с огъня
Тръмп предизвести Иран да не си играе с огъня

Заради превишения предел от обогатен уран

Макар че това съставлява първото огромно отклоняване на Иран от съглашението , към момента има възможност да остава година за задоволително материал за нуклеарно оръжие. Иран упорства, че програмата е за мирни цели, само че Западът се притеснява , че това може да разреши на Иран да построи бомба.

Междувременно, родственици на починалите през 1988 година на падналия ирански пътнически аероплан хвърляха цветя в Ормузкия проток в символ на печал .

Унищожаването на полет 655 на " Иран Ер " от американския флот остава един от моментите, които иранското държавно управление показва в десетилетното си съмнение към Съединени американски щати. Те го класират наедно с преврата, подсилен от Централно разузнавателно управление на САЩ от 1953 година, който смъкна определения от Иран министър председател и обезпечи безспорната власт на Шах Мохамед Реза Пахлави, до момента в който той се отхвърли от трона преди ислямската гражданска война от 1979 година.

Непосредствено след зазоряване на 3 юли 1988 година, USS Vincennes изпраща хеликоптер против иранските моторни лодки, разказани от военноморските сили като тормозещи търговски кораби. Твърди се, че иранците са стреляли по хеликоптера . Въпреки че години наред не се признава от военноморския флот , Vincennes пресича в преследването иранските териториални води и стартира да стреля по иранските кораби там .

След това Vincennes обърква полета 655 на " Иран Ер " , който излетява от Бандар Абас, Иран, за Дубай в Обединените арабски емирства, за ирански изтребител , изстрелва ракети и убива всичките 290 души на борда .

По-късно Съединени американски щати дават на Vincennes премията на " Легион за заслуги " към страната, което в допълнение разгневи Иран .

Иранската държавна телевизия излъчи в сряда фрагменти от опечалените в пролива , до момента в който въоръжените ирански революционни гвардейци патрулират към тях.
 Иран вижда врага да се концентрира върху стопански спор
Иран вижда врага да се концентрира върху стопански спор

" Във военната сфера ние изцяло отрязахме пътя на врага "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР