Президентът на Индонезия кашля, виновникът може да е замърсяването на въздуха

...
Медан, Индонезия – Индонезийският президент Джоко Джокоуи“ Видодо кашля.
Според докладите
Коментари Харесай

Медан, Индонезия – Индонезийският президент Джоко „Джокоуи“ Видодо кашля.

Според докладите президентът е бил измъчван от кашлица през последния месец, което може да не изненада жителите на столицата Джакарта, където качеството на въздуха е сред най-лошите в света и където Джокови е казал от съда, че той трябва да го почистя.

„Той кашля от почти четири седмици и каза, че никога не се е чувствал по този начин“, каза министърът на туризма и креативната икономика на Индонезия Сандиага Уно след заседание на кабинета в Джакарта тази седмица.

Лекарите диагностицираха причината за кашлицата на президента, каза Уно, добавяйки, че може да е свързано с влошаване на качеството на въздуха, което Jokowi поиска да бъде решено „в рамките на една седмица“.

Кашлицата и забележките на Uno дойдоха, когато качеството на въздуха в столицата на Индонезия непрекъснато спадна през последните седмици, водещата швейцарска компания за технологии за качество на въздуха IQAir публикува данни, които показват, че Джакарта има най-лошото замърсяване на въздуха в света.

Дори преди тези новоиздадени данни, проучванията постоянно установяват, че Джакарта е едно от най-замърсените места в света поради съвкупност от фактори, които включват емисии на отработени газове от превозни средства, строителни проекти, изгаряне на биомаса и други горива, включително въглища и отделянето на аерозоли.

Част от проблема със замърсяването на въздуха в Джакарта е причинен и от фабрики и индустрия в околните райони, които отделят гнилостен смог, който се носи из столицата.

Ако кашлицата на президента наистина е причинена от замърсяването на въздуха, критиците вероятно ще кажат, че това е следствие от собственото му бездействие.


Jokowi загуби забележително „гражданско дело“ през 2021 г., заведено от 32-ма ищци в отговор на влошеното качество на въздуха в столицата.

Трима съдии, председателстващи делото – в което Видодо и трима министри и трима губернатори на провинции бяха посочени като обвиняеми – установиха, че носят отговорност за замърсяването на въздуха в Джакарта. Губернаторите на съседните провинции Западна Ява и Бантен не са изпълнили задължението си да регулират замърсяването в техните райони, което е засегнало столицата, постановиха съдиите.

Обвиняемите са „извършили незаконно действие, като са пропуснали да предприемат мерки за контрол на замърсяването на въздуха в Джакарта“, казаха по това време съдиите, нареждайки на президента и неговите служители да подобрят качеството на въздуха в столицата и също така да преразгледат правителствените разпоредби относно замърсяване на въздуха.

Тогавашният губернатор на Джакарта Аниес Басведан каза, че няма да обжалва присъдата и че администрацията му е „готова да изпълни решението на съда за подобряване на качеството на въздуха в Джакарта“.

Jokowi и неговите министри обжалваха присъдата, само за да загубят отново през 2022 г., преди да обжалват отново през 2023 г. Тази окончателна присъда все още не е взета.

„Много е тъжно, нали, че правителството просто започна да се движи и да изглежда заето, след като президентът кашля един месец?“ каза Елиса Сутануджаджа, един от ищците в „гражданския иск“.

„Те се отказват от две години и продължават да обжалват всеки път, когато загубят в съда“, каза Сутануджая, която за първи път започна да се тревожи за замърсяването в столицата, когато забременя.


Сутануджая каза пред Ал Джазира, че не е била трогната от внезапната вълна от активности около качеството на въздуха на заседанието на кабинета в понеделник, отбелязвайки, че аргументите на гражданите за спиране на замърсяването на въздуха продължават от години поради призивите на правителството.

„Колко хора се разболяха и умряха поради замърсяване през тези две години на отказ?“ попита тя.

Министерството на здравеопазването на Индонезия призна, че има 600 000 жители на Джакарта, живеещи с инфекции на горните дихателни пътища към август тази година, каза Бондан Андрияну, борец за климата и енергията на Грийнпийс Индонезия, пред Ал Джазира.

„Това е спешен случай и трябва да се справим спешно“, каза Андрияну за кризата със замърсяването на въздуха.

„Не би трябвало да става вирусен онлайн и едва тогава се обработва.“

Съобщава се, че като част от заседанието на кабинета в понеделник Джокови е инструктирал своите министри да създадат повече зелени площи в града и да насърчат офисите да прилагат хибридни условия на труд, които се считат за половинчати мерки, които разгневиха активисти и ищци, замесени в гражданското дело .

„Дразня се да видя, че централното правителство може само да прехвърли отговорността на жителите и да се надява жителите да използват обществен транспорт, въпреки че системата за обществен транспорт е много лоша“, каза Сутануджаджа.

„Те също така изглежда пренебрегват съществуването на индустрии и електроцентрали и само обвиняват хората за замърсяването“, каза тя.

В сряда, в навечерието на Деня на независимостта на Индонезия на 17 август, Коалицията за инициатива за чист въздух в Джакарта, група, съставена от ищците и други защитници на чистия въздух, протестира в столицата срещу замърсяването.

„На 78-ата годишнина от независимостта смятам, че независимостта на индонезийския народ е отнета от държавните администратори, които трябваше да могат да разрешат проблема със замърсяването на въздуха“, каза Исту Прайоги, ищец по гражданско дело който е живял в Джакарта през 90-те години и е бил диагностициран с петна в белите дробове.


Докато критиците казват, че правителството не е успяло да приложи практични решения за борба със замърсяването в Джакарта, сега има грандиозен план за преместване на столицата на Индонезия на ново място без смог, на около 1200 км (745 мили) в Източен Калимантан , източната част на остров Борнео.

Планът беше разкрит за първи път ден преди 74-ия Ден на независимостта на Индонезия през 2019 г., по време на годишното обръщение на Jokowi към нацията, и отдавна се рекламира като решение на безбройните проблеми на Джакарта, които в допълнение към задушаващия въздух включват задръствания , пренаселеността и нерегулираното извличане на подземни води, което кара столицата да потъва.

Според плана, който се очаква да струва повече от 32 милиарда долара, 1,5 милиона от 11-те милиона жители на Джакарта ще се преместят в буйните джунгли на Борнео, където въздухът ще бъде по-свеж и никой не е измъчван от кашлица, причинена от замърсяване.

Сутануджая, ищецът по гражданския иск, каза, че е скептична, като нарече плана за преместване на столицата „извинение“.

„Те просто преместват проблема“, каза тя.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР