Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е справедливо да

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е справедливо да
Коментари Харесай

Бурна реакция във Франция след похвали на Макрон за маршал Петен

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че е " заслужено " да отдаде респект на маршал Филип Петен , който изведе френската войска към успеха при Битката при Вердюн по време на Първата международна война, само че няколко десетилетия по-късно сътрудничи на нацистите през Втората международна война, осведоми " Ройтерс ".

 Век след Първата международна война 80 хиляди бойци още не са открити във Вердюн
Век след Първата международна война 80 хиляди бойци още не са открити във Вердюн

Общо 300 000 немски и френски бойци умират там през 1916 година

Макрон възнамерява да отдаде респект на Петен и други седем френски маршали, които управляваха военните акции през Първата международна война, приключила преди 100 година на 11 ноември. Но решението на френския водач провокира бурна реакция в страната, изключително от еврейски организации, политически съперници и други в обществените мрежи.

" Мисля, че е изцяло заслужено да отдадем респект на маршалите , които изведоха армията ни до победа ", сподели Макрон в източния френски град Шарлевил-Мезер, който попада на фронта при конфликта сред френската и немската войска.

" Маршал Петен беше огромен боец през Първата международна война " , разясни той.

Петен поема поста главнокомандващ на френската войска в средата на 1917 година след успеха при Вердюн.

Битката при Вердюн е най-дългата през Първата международна война. Загиват повече от 300 000 френски и немски бойци по време на 10-месечните боеве в окопите. Петен излезе от Голямата война като народен воин. Две десетилетия по-късно нацистката войска разруши френските въоръжени сили и окупира страната. Петен беше министър председател. Администрацията му, основана в неокопирана част от страната, известна като Вишистка Франция, сътрудничи на нацистите при депортирането и ликвидирането на евреите.

След войната Петен беше наказан на гибел за държавна измяна, въпреки че тогавашният президент военачалник Шарл дьо Гол, дълготраен обожател на Петен, понижи наказването до пожизнен затвор.

Лидерът на " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон написа в " Туитър ", че военният победител по време на международния спор е маршал Жозеф Жофър , а Петен е изменник и антисемит. Според Меланшон закононарушенията и измяната на Петен не могат да бъдат изтрити от историята.

Макрон, този път, отидохте прекомерно надалеч, акцентира левият партиен водач.

Петен умря в пандиза през 1951 година на 95-годишна възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР