Президентът на Франция Еманюел Макрон е в позицията на фаворит

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон е в позицията на фаворит
Коментари Харесай

Макрон фаворит срещу Льо Пен

Президентът на Франция Еманюел Макрон е в позицията на любимец за спечелването на днешния втори тур на президентските избори във Франция. Но дали ще резервира преднината си от социологическите изследвания пред крайнодясната си съперничка Марин Льо Пен зависи от една огромна неустановеност: гласоподавателите, които решат да си останат у дома, предизвестяват социолози. Ако Макрон победи, той ще стане първият френски президент от 20 години насам, който печели втори мандат.

Балотажът е повтаряне на дуела сред двамата отпреди 5 години, който бе извоюван от Макрон с 66 против 34 %. Всички социологически изследвания през последните дни предсказват и в този момент победа за 44-годишния проевропейски центрист, само че преднината му пред националистката варира от 6 до 15 процентни пункта според от сондажите. Очаква се също по този начин рекордно огромен брой хора, които или ще гласоподават с празна бюлетина, или изобщо няма да отидат до изборните секции на този втори и финален тур, означи Асошиейтед прес.
Как се стигна дотук
На първия тур на вота на 10 април бяха отстранени 10 претенденти за президент. Кой ще стане идващият водач на Франция значително ще зависи от това какво ще създадат в неделя хората, които са подкрепили изгубилите претенденти. Въпросът е сложен, изключително за гласоподавателите с леви убеждения, които не харесват Макрон, само че не желаят и да видят Льо Пен на власт. Вторият мандат на Макрон частично зависи от тяхната готовност, което накара френския водач да насочи голям брой апели към левите гласоподаватели през последните дни.

„ Помислете си какво говореха английските жители няколко часа преди „ Брекзит “ или хората в Съединени американски щати преди избирането на Тръмп: „ Няма да вървя. Какъв е смисълът? “ Мога да ви кажа, че те съжаляваха за това на идващия ден, - предизвести Макрон тази седмица в ефира на телевизия „ Франс 5 “. - Така че в случай че желаете да избегнете немислимото... направете избор “, прикани той колебаещите се френски гласоподаватели.
Какви са козовете на двамата
Двамата противници влязоха в битка в последните дни от предизборната акция, в това число и в сряда, когато участваха в ефирен спор лице в лице. Макрон съобщи, че заемът, който партията на Льо Пен е получила през 2014 година от чешко-руска банка, я прави несъответствуваща да работи с Москва на фона на нейната инвазия в Украйна. Той също по този начин съобщи, че проектите ѝ да забрани на мюсюлманките във Франция да носят забрадки на публични места ще провокират „ революция “ в страната, която има най-голямото мюсюлманско население в Западна Европа.

„ Когато някой ви изяснява, че ислямът е равноценен на ислямизъм, равноценен на тероризъм, равноценен на проблем, това изрично са крайнодесни възгледи “, съобщи Макрон в петък по радио „ Франс ентер “.

В победната си тирада през 2017 година Макрон беше заречен, че ще направи всичко по време на петгодишния си мандат, тъй че французите „ да нямат повече причина да гласоподават за крайнодесните “. Пет години по-късно това предизвикателство не бе преодоляно. Льо Пен затвърди мястото си на френската политическа сцена вследствие на дългогодишни старания да смекчи позициите си, с цел да не бъде възприемана като последна.

Този път акцията на Льо Пен се стреми да притегли гласоподаватели, които се борят с възходящите цени на храните и силата на фона на последствията от съветската война в Украйна. 53-годишната кандидатка съобщи, че намаляването на разноските за живот ще бъде главен приоритет, в случай че бъде определена за първата жена президент на Франция.
Какво още оферират претендентите
Марин Льо Пен преобрази някогашния Национален фронт, трансформирайки партията на татко си, чиито стопански идеали бяха свободният пазар и дребното държавно управление, в протекционистка партия, последовател на огромните разноски. Тя желае да вкара политика „ купувай френско “ за публичните поръчки, да понижи минималната възраст за пенсиониране на 60 години за тези, които са почнали работа преди 20 години, да отстрани налога върху приходите за хората под 30 години и да понижи Данък добавена стойност върху силата от 20 на 5,5 %, отбелязва Ройтерс. Освен това дава обещание да похарчи 2 милиарда евро за 5 години, с цел да увеличи заплатите на работещите в здравния бранш и да наеме в допълнение 10 000 души в областта на опазването на здравето. Заплатите на учителите ще се усилят по думите ѝ с 15 % за 5 години, в случай че тя стане президент.

Льо Пен твърди, че няма „ скришен проект “ за излизане на Франция от Европейски Съюз, от единната му валута или от Шенгенската зона. Опонентите ѝ считат, че нейната политика в най-хубавия случай ще докара до нови напрежения в блока, чието единение бе подложено на тестване през последните години от миграционната рецесия, напускането на Англия и пандемията коронавирус, а в най-лошия - до „ Фрекзит “. Льо Пен съобщи, че ще понижи вноските на Франция в бюджета на Европейски Съюз, ще предоговори Шенгенското съглашение и ще вкара още веднъж инспекции на стоките, влизащи в страната от други страни от Европейски Съюз. Тя ще се стреми да възвърне върховенството на френското право.

Макрон възнамерява да усили минималната пенсионна възраст от 62 на 65 години.

„ Не желая да усилвам налозите ни, не желая да усилвам дълга ни, желая дори да стартираме да го изплащаме през идващите пет години, - сподели Макрон по време на дебата. - Затова желая да работим повече. “

Убеденият еврофил ще продължи да упорства за развиването на по този начин наречената от него „ стратегическа автономност “ на Европа в региона на защитата, технологиите, селското стопанство и енергетиката и ще понижи зависимостта на блока от други сили. Макрон се стреми да преориентира Европейски Съюз към по-протекционистична позиция, като блокира някои покупко-продажби за свободна търговия с други блокове като южноамериканския Меркосур и сътвори механизъм, който ускорява контрола върху придобиванията от чужбина на стратегически компании от Европейски Съюз.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР