Президентът на ФИФА Джани Инфантино и ръководената от него организация

...
Президентът на ФИФА Джани Инфантино и ръководената от него организация
Коментари Харесай

ФИФА обеща, че жените в Иран ще бъдат допуснати до стадионите скоро

Президентът на ФИФА Джани Инфантино и ръководената от него организация дадоха обещание, че в близко бъдеще дамите в Иран ще бъдат позволени до футболните стадион. От международната централа обявиха, че са получили увещание от президента на ислямската република Хасан Рухани, че скоро ще има позитивно развиване по този въпрос.

В четвъртък Инфантино стана обект на голям брой рецензии поради посещаване на мач в Иран. Швейцарецът изгледа онлайн дербито на Техеран сред " Естеглал " и " Персеполис ", което се игра пред 95 хиляди фенове на стадион " Азади ".

Инфантино е на двудневна аудиенция в Иран, с цел да взе участие в празненствата по случай стогодишнината на локалната футболна федерация. Повод за рецензиите към него е фактът, че дамите в страната имат възбрана да посещават футболни срещи. 35 дами даже бяха задържани поради опит да влязат на стадиона.

Президентът на ФИФА изясни, че една от аргументите за визитата му е, че желае да направи нещо за иранските дами. Той посочи, че има четири дъщери, и сподели още, че визитата му в ислямската република " може да помогне на доста дами ".

" Надявам се, убеден съм и ми беше дадено, че дамите в Иран ще имат достъп до футболните стадион скоро ", сподели Инфантино при откриването на конференция на ФИФА за равенството в петък. Той обаче не посочи кой е дал въпросното заричане.

 ФИФА даде обещание, че дамите в Иран ще бъдат позволени до стадионите скоро
© Associated Press

Междувременно от международната централа излязоха с изказване в поддръжка на Инфантино и съобщи, че обещанието е обещано персонално от президента Рухани. " ФИФА е твърдо решена да пази правата на индивида, включително изключително правото на дамите да вземат участие във футболни мачове. Една от главните цели на пътуването на президента бе да се повдигне съответен въпрос и да се предизвикват полемики с иранските политически и спортни управляващи, с цел да се реализира съответен прогрес по този въпрос ", сподели представителят на ФИФА.

" По време на срещата си с иранския президент Хасан Рухани Джани Инфантино акцентира, че е значимо всички футболни почитатели, без значение от пола, да могат да се забавляват и поддържат обичаните си тимове на стадиона - изключително в страна като Иран, където цялото население е толкоз буйно към футбола. Президентът Рухани даде обещание позитивно развиване в близко бъдеще ", добави той.

" Следователно ФИФА ще продължи разговора с иранските управляващи, с цел да се увери, че са подхванати нужните стъпки, с цел да могат дамите в Иран да се насладят изцяло на футбола като почитатели и да гледат обичаните си тимове и играчи на стадиона ", приключва изказването.

От тази година друга страна от Персийски залив с такава възбрана - Саудтиска Арабия, за пръв път позволи на дамите да гледат онлайн спортни мероприятия. В резултат от икономическите и обществени промени, инициирани от младият престолонаследник Мохамед бин Салман, на стадионите в Рияд, Джида и Дамам бяха приспособени специфични браншове за дами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР