Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за въвеждане

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за въвеждане
Коментари Харесай

Кристин Лагард призова за въвеждане на глобални регулации за биткойн

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард прикани за въвеждане на световна регулация за биткойн, съобщи Ройтерс. Според Лагард в някои случаи главната криптовалута се употребява за пране на пари и всички сегашни малки врати в регулациите все още, позволяващи това, би трябвало да бъдат затворени.

Криптовалутата притегля от ден на ден интерес, откакто компании като PayPal оповестиха, че ще я употребяват, а хеджфондове все по-често местят част от ръководените от тях активи в биткойн. Към 4 часа българско време  цената на всички биткойни възлиза на 650 милиарда $. Цената на децентрализираната валута, която се поддържа само от мрежата на своите консуматори и разрешава бързи, евтини и анонимни парични прехвърляния, се увеличи фрапантно от 20 000 $ при започване на декември 2020 година до 34 800 $ сега.

Именно опцията да се вършат анонимни преводи обаче ускорява терзанията на централните банкери, които ръководят паричното предложение на общоприетите пари, наричани от потребителите на биткойн „ фиатни пари “.

„ Биткойн е мощно умозрителен актив, който се употребява и за изцяло осъдиделна активност по пране на пари “, разяснява Лагард в изявление по време на конференцията Reuters Next.

Тя не разказа образци на сходно пране на пари, само че показа, че знае за провеждани сходни престъпни следствия, без да разкрива детайлности.

„ Трябва да се реализира консенсус за въвеждане на регулации на световно равнище. Защото до момента в който има опция за корист с даден финансов инструмент, тази опция постоянно ще бъде употребена “, добави тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР