Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вероятно ще

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вероятно ще
Коментари Харесай

Лагард ще даде сигнал за готовността на ЕЦБ да действа отново срещу последиците на коронакризата

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард евентуално ще даде сигнал за готовността на институцията да се намеси още веднъж. Така ЕЦБ ще се опита да ограничи икономическите последствия от коронакризата на фона на новото увеличение на случаите, което сложи елементи от еврозоната в положение на нараснала паника, съобщи ДПА.

На срещата на следващия ден на управителния съвет на ЕЦБ не се чака да бъдат взети решения за промени в паричната политика и съгласно анализатори водещата рента за еврозоната евентуално ще остане на настоящия си исторически най-малко от 0 % при рефинансирането и минус 0,5 % за депозитите. Очаква се да бъде продължена изключителната стратегия за изкупуване на облигации на стойност 1,35 трлн. евро, която към този момент е планувана да работи до юни 2021 година.

Лагард обаче уточни пред френския в. " Монд " по-рано този месец, че след възходящата наклонност, следена през лятото, възобновяване в този момент е неравномерно, нестабилно и незавършено и има заплаха да забави темпа, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Възможностите в инструментариума ни не са изчерпани. Ако би трябвало да се направи повече, ще го създадем ", добави тя.

Протоколите от съвещанието от предишния месец също обрисуват загрижеността на банката от задълбочаващото се чувство на неустановеност, провокирано от пандемията, белязала по-голямата част от първата година на Лагард на поста.

Кристин Лагард може да вземе самодейността и да проправи пътя за нови тласъци през декември, уточни основният макроикономист на банка Ай Ен Джи (ING Bank) Карстен Бжезски.

Очаква се след съвещанието през декември президентката на ЕЦБ да показа нови прогнози за инфлацията и растежа, които постоянно образуват основата за взимане на решенията на регулатора, добавя ДПА.

Междувременно редица данни оправдават терзанията на Лагард, че стопанската система на 19-членния валутен съюз е изгубила скорост през последните месеци.

Световната стопанска система не е в доста по-добра форма.

Втората по величина стопанска система в света, Китай, регистрира положителни стопански резултати за третото тримесечие, само че вирусът наподобява бързо стяга хватката си над Съединени американски щати в миг, когато водещата икономическа мощ в света се готви за непредвидими избори за президент и Конгрес идния месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР