Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето образование ()

...
Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето образование ()
Коментари Харесай

Критики от Брюксел срещу намерението на Денков да слива университети |

Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето обучение () разкритикува желанията за обединение на университети в България на министъра на образованието акад. Николай Денков.



В днешно писмо до Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, което е единственият български член на EURASHE, Армандо Пирес написа:

" Бях информиран по отношение на предлагането за обединение на редица висши образователни заведения в България в " национални политехники ". Като президент на EURASHE, която съставлява над 600 професионални висши учебни заведения, в това число Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София, бих желал да подчертая няколко отрицателни последствия, които могат да произтекат от едно такова обединение, последствия, които сме следили в други европейски страни.



Първо, огромните структури рискуват да задушат интензивността и мотивацията на обособените слети институции , подкопавайки значимия научен принцип на автономията. По-големите институции в границите на новите политехники могат да преобладават и да изтласкат по-малките. Загубата на еднаквост, традиция и самостоятелност може да докара до доста по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко профилирано обучение.



Второ, по-малките институции постоянно са по-пъргави и гъвкави и могат да вземат решения по-бързо от огромните висши учебни заведения. За професионалното висше обучение такава еластичност е значима, с цел да отговорят на измененията на пазара на труда и да развиват специализацията си в нововъзникващи софтуерни области. Съществува риск сливанията да отстранен конкурентното преимущество на съществуващите профилирани институции.



На трето място, по-големите национални институции могат да отслабят териториалния принос на висшите учебни заведения и изгодите от тях за градовете и районите. По-малките институции, които се ръководят на локално равнище, са в по-добра позиция да отговорят на локалните и районните потребности, което е признак на професионалното висше обучение. Подобен принос беше мощно насърчаван през последните години от Европейските институции и интернационалните асоциации като Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В умозаключение, бих желал да прикани виновните фактори да проведат близки съвещания, в които да включат управлението, университетския личен състав и студентите във всяко решение за обединение и преструктуриране на системата на висшето обучение. Станахме очевидци на доста отрицателни последствия в други европейски страни, когато преструктурирането се реализира „ от горната страна надолу “ без поддръжката на тези, които дават висше обучение на място.

EURASHE ще се радва да даде спомагателни препоръки и информация и е подготвена да поддържа българските институции за развиване на качествено професионално висше обучение, дружно с сътрудници от цяла Европа ".

На 3 февруари OFFNews първи оповести защитаваните в загадка от МОН планове за уедряване в системата на висшето обучение в България. Тогава от Министерството на образованието потвърдиха, че като цяло се възнамерява сходно нещо, само че без да потвърдят изнесените от медията ни елементи. Напротив - под наши изявления по тематиката във Facebook от формалната страница на МОН пишеха мнения, в които се твърдеше, че написаното от нас е " подправена вест ". Че не е подправена потвърдиха с имената и обществените си мнения не един и двама ректори, както и депутати, ангажирани с висшето ни обучение, в това число някогашният министър на образованието Красимир Вълчев.








И до през днешния ден МОН отхвърля да разкрие в детайлности желанията си. Очаква се това да стане на следващия ден на съвещание на Съвета на ректорите, на което е поканен министър Денков.

Оригиналът на писмото на Армандо Пирес:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР