Президентът на Емирството отхвърли искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху

...
Президентът на Емирството отхвърли искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

„Помолете Зеленски:“ ОАЕ отказаха финансова помощ, поискана от Нетаняху

Президентът на Емирството отхвърли настояването на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да заплаща обезщетения за „ безработица “ на палестински служащи от окупирания Западен бряг, на които Израел забрани да влизат на територията си след офанзивата на Хамас на 7 октомври.
„ Помолете Зеленски за пари “, споделил саркастично шейх Мохамед бин Зайед на Нетаняху, настояват източници, представени от новинарския уебсайт Axios.
„ Идеята, че арабските страни ще дойдат да възстановят и ще платят сметката за това, което се случва сега, е самозалъгване “, сподели чиновник на Емирството пред Axios.
Малко след офанзивата на Хамас израелското държавно управление наложи затваряне на окупирания Западен бряг заради, както сподели, съображения за сигурност. Това означаваше, че повече от 100 000 палестинци, които живееха на Западния бряг, само че работеха в Израел преди войната, не можеха да влязат на израелска територия.
Влошаващата се палестинска стопанска система и растящата безработица заради войната ускориха опасенията измежду израелските служби за сигурност и администрацията на Байдън, че сходни условия могат да доведат до жестока ескалация на Западния бряг.
Израелският стопански кабинет, управителен от ултранационалистичния министър на финансите Бецалел Смотрич, отхвърли предлагането на израелското министерство на защитата да разреши на някои палестински служащи да влязат в Израел.
Въпреки натиска от страна на израелските отбранителни сили и организацията за сигурност Shin Bet, Нетаняху избра да не подлага въпроса на гласоподаване в кабинета по сигурността, откакто Смотрич и други радикални десни министри заплашиха да подадат оставка.
В опит да откри решение на казуса, без да се постанова да се конфронтира с членовете на своята коалиция, Нетаняху се опита да накара други страни да заплащат на палестинските служащи.
ОАЕ показаха, че са подготвени да оказват помощ, само че когато Нетаняху категорично попита дали ОАЕ биха били подготвени да платят на палестинските служащи, президентът на Емирството беше учуден, сподели информиран източник.
Кабинетът на израелския министър-председател и посолството на Емирството във Вашингтон отхвърлиха коментар.
Нетаняху обществено и сподели, че няма да разреши на палестинските управляващи, които сега ръководят окупирания Западен бряг, да имат каквато и да е роля в Газа след войната и той отхвърли концепцията за палестинска страна.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР