Президентът на Еквадор Гийермо Ласо каза в петък, че няма

...
Президентът на Еквадор Гийермо Ласо каза в петък, че няма
Коментари Харесай

Еквадорският президент няма да се бори за преизбиране

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо сподели в петък, че няма да се кандидатира за преизбиране на предварителните избори , които насрочи за 20 август, оповестява АП. 

Той разгласи това на конференция, заобиколен от членове на своя кабинет и фамилията си.

" Това беше най-голямата чест в живота ми, само че обичам демокрацията надалеч оттатък ролята на президент, сподели Ласо. Ако задължението ми като президент изисква от мен да се откажа от позицията си и да защитя демокрацията, тогава ще го направя. Без боязън и с чиста съвест. "

Ласо, закостенял някогашен банкер, беше определен през 2021 година на удобна за бизнеса платформа и се сблъска през цялото време с обединението на лявото болшинство в 137-членното Национално заседание.
 Еквадор избира президент и парламент на 20 август
Еквадор избира президент и парламент на 20 август

Според президента, вотът е късмет за обединяване на нацията в рецесията

Припомняме, че през май депутатите започнаха процедура по отстраняването му от власт по обвинявания, че не се е намесил, с цел да приключи погрешен контракт сред държавната компания за превоз на нефт и частна компания за танкери.

Изправен пред евентуално премахване от служба по това, което той назова несериозни обвинявания, Ласо разпусна Националното заседание, наричайки го " най-хубавото допустимо решение ", давайки на еквадорците " властта да вземат решение бъдещето си на идващите избори ".

Така, гласоподавателите ще изберат както неговия правоприемник, по този начин и нов законодателен орган на избори на 20 август. Президентски балотаж е плануван на 15 октомври, в случай че е нужен.

Избраните на предварителните избори ще бъдат на поста до края на сегашния мандат през 2025 година, когато ще се проведат в началото плануваните избори.
 Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?
Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Противопоставяне сред президент и парламент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР