Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение заради бунтовете

...
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение заради бунтовете
Коментари Харесай

В Чили излязоха на протест заради поскъпването на билетчето за метрото

 Президентът на Чили Себастиан Пинера разгласи изключително състояние поради протестите в столицата Сантяго против повишаването на билетите за обществения превоз, предадоха международните организации.

Целта е да се подсигурява публичният ред и сигурността на публичното и частно имущество, разгласи президентът Себастиан Пинера в телевизионно послание. Няма да има място за принуждение в страна, която е ръководена от върховенството на закона, закани се той.

Протестът, който е движен най-вече от студенти, стартира още в понеделник, когато стотици младежи се активизираха и окупираха няколко станции в Сантяго, влизайки без билет в символ на митинг против 4-процентното нарастване на цената на билетите за метрото. Те ще ще нарастнат от 800 на 830 песос (1,04 евро) в пиковите часове.

Причина за повишаването е, че Чили не създава личен нефт и би трябвало да внася горивото си, което води до високи цени на бензина, електричеството и нараснали разноски за публичен превоз. Това обаче е второ повишаване в цената на билетите за тази година, откакто през януари тя се увеличи с 20 песос.

Отделно от това хората са недоволни от високите разноски за живот, най-вече за опазване на здравето, обучение и публичните услуги. Междувременно студентите уредници на митинга започнаха да насочат апели към жителите да се причислят към тях и да се качват в мотрисите без билети в символ на митинг.

Сериозното напрежение и следващото нарастване в цените обаче докара до ескалация на митингите към края на работната седмица и на доста места те прерастнаха в актове на принуждение и вандализъм. Протестиращи нападнаха съвсем всичките 164 станции на метрото, чупейки въртящите се входни загради и бариери.

До рухването на нощта митингите се разшириха в целия Сантяго, като студентите сложиха тук-там барикади и възпламениха огньове на входовете на някои метростанциите. Пожар обхвана и централата на италианската енергийна компания Enel, която се намира вблизост до една от метростанциите в Сантяго.

Младежи са атакували полицейски транспортни средства, хвърляйки камъни и и горящи предмети по тях. Изгорял е най-малко един рейс, разрушени са голям брой витрини на магазини и входове към метростанции.

Полицията, която се опитваше да разбие митингите със сълзотворен газ, срещна сериозна опозиция отпротестиращите и беше принудена да се отдръпна от някои станции на метрото.

Сблъсъците принудиха органите на реда да блокират всички станции на метрото. Ръководството на метрото разгласи, че в името на сигурността на пасажерите и опазването на публичното и частно имущество мрежата няма да работи най-малко да понеделник. Министърът на превоза Глория Хут, която по-рано отхвърли понижаването на цените, съобщи, че " е допустимо през идната седмица действието (на системата на метрото) да се върне последователно ".

Правителството подаде тъжба според Закона за държавната сигурност против хора, които повреждат системата на метрото или пречат на естественото й действие. Арестуваните и наказаните по този закон могат да получат присъди от три до пет години отнемане от независимост.

Междувременно влезе и в действие изключителното състояние, въведено от президента Пинера. То ще се ползва единствено в Сантяго и може да продължи 15 дни.

Извънредното състояние дава компетенции на държавното управление да лимитира свободата на придвижване на хората и правото им да се събират. Армията ще се върне на улиците за първи път от мощно земетресение през 2010 година

Вчера Пинера съобщи пред Радио Агрикултура, че всички имат право да стачкуват, само че не и да разрушават.

Метрото в Сантяго е най-модерното в Южна Америка и най-дългото - 140 километра. Спирането му през вчерашния ден принуди доста поданици на чилийската столица да се приберат пешком вкъщи си, от време на време на много огромни дистанции.

Общественият превоз е доста употребен в Сантяго, който е град с огромни тапи и мощно замърсяване на въздуха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР