Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата

...
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата
Коментари Харесай

Напрежението в Чили ескалира, Сантяго е в бедствено положение


Президентът на Чили Себастиан Пинера разгласи изключително състояние в столицата Сантяго, съобщи БГНЕС.

Така президентът натовари с отговорността по сигурността армията след ден на всеобщи митинги и протести, поради повишаването на билетите за метрото, оповестява Агенция Франс Прес.

„ Обявих изключително състояние и назначих военачалник майор Хавиер Итуриага дел Кампо за шеф на националната защита в сходство със законодателството за изключителното състояние “, съобщи Пинера.

В петък протестиращи влязоха в конфликти с полицията, а метрото в столицата беше затворено поради случаи на набези и вандалски прояви против някои от станциите. Демонстрациите избухнаха, откакто цената на билета за метрото беше нараснала от 800 на 830 песо (1,17 долара) за еднократно пътешестване в пиков час, откакто към този момент един път билетчето нарастна с 20 песо през януари.

Атаките против билетни автомати и загради на метро станциите принуди управляващите да затворят цялата подземна железница, която е главен метод за превоз в чилийската столица и с която на ден пътуват над 3 милиона души.

Метрото в Сантяго, което е с обща дължина от 140 километра, е най-голямото и най-модерното в Южна Америка, се чака да не роботи през целия уикенд.

От полицията обявиха, че за вандалски прояви против метро станциите са задържани близо 140 души, а нанесените вреди са за 500 милиона песо (700 000 долара). 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР