Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон за

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон за
Коментари Харесай

Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа противоречивия закон за религиозната независимост и ситуацията на религиозните общности, който беше признат в четвъртък вечерта след развълнуван спор в Народното събрание, заяви публичният ефирен оператор на страната в събота.

Депутатите от Демократичния фронт по-рано в събота желаеха Джуканович да го върне в Народното събрание, тъй че той да претърпи промени.

Припомняме, че по-рано през вчерашния ден съдът в Черна гора освободи трима просръбски депутати от опозицията, които бяха вкарани в пандиза след ужас в Народното събрание поради вота.

Опитвайки се да предотвратят утвърждението на законопроекта, тримата се хвърлиха в съда със сълзотворен газ и се пробваха да унищожат микрофони в Народното събрание. Законопроектът обаче беше признат.

Сръбската православна черква в Черна гора споделя, че новият закон разрешава на страната да му отнеме парцелите. Правителството отхвърли, че желае да го направи.

Опонентите проведоха целодневни митинги в четвъртък и блокираха пътища, подхранвайки напрежението в Черна гора.

Полицията задържа 22 души, в това число 17 депутати, обвинени в присъединяване в парламентарните безредици. Всички, с изключение на трима, бяха освободени малко след ареста им в петък.

Законодателството гласи, че религиозните общности с парцели би трябвало да показват доказателства за благосъстоятелност от преди 1918 година, когато Черна гора се причисли към ръководеното от сърбите балканско кралство и загуби своята самостоятелност.

Черна гора се отдели още веднъж от Сърбия през 2006 година, само че нейните 620 000 души остават разграничени дали страната би трябвало да поддържа по-тесни връзки със съседите си. Около 30% от популацията на Черна гора се разпознава като сърби и най-много се опълчват на разцеплението от Сърбия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР