Президентът на Чехия Петър Павел посрещна украинския си колега Володимир

...
Президентът на Чехия Петър Павел посрещна украинския си колега Володимир
Коментари Харесай

Тънката ни разлика с Чехия: Президент посреща президент

Президентът на Чехия Петър Павел посрещна украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Прага незабавно след визитата му в София.

У нас Зеленски бе посрещнат не от президента Румен Радев, не даже от премиера Николай Денков, а от вицепремиера Мария Габриел на летище София.

Това е разликата сред Чехия и България – от 1968-а до момента.

След визитата си в София и Прага Зеленски ще бъде в Истанбул, където ще беседва с турския президент Реджеп Таийп Ердоган за черноморската зърнена договорка.

Турция и Организацията на обединените народи са медиатори при контракта за експорт на зърно от черноморските пристанища на Украйна макар продължаващата война.

На конференция след диалозите в Прага Зеленски прикани за „ явен сигнал “ за бъдещото участие на Украйна в НАТО на идната среща на Алианса във Вилнюс.

Някой към момента гледа обратно към Москва, някой се опасява от Русия. Макар че имам вяра, че това е страховит миг и огромен късмет да покажем смелостта и силата на съюза. Но все пак ние приказваме за явен сигнал, съответни неща в посока покана. Имаме потребност от този тласък. Нуждаем се от почтеност в връзките ни, сподели Зеленски.

От своя страна Петър Павел изрази поддръжката на Чехия за кандидатурата на Украйна да се причисли към НАТО и към Европейския съюз.

Днес се чака Съединени американски щати да разгласят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. $, който ще включва също касетъчни муниции. Решението е взето в изискванията на опасения, че противоречивите муниции могат да причинят цивилни жертви.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР