Президентът на Бразилия Лула Да СилваБразилия и други развиващи се

...
Президентът на Бразилия Лула Да СилваБразилия и други развиващи се
Коментари Харесай

ТАСС: Бразилия и развиващите се страни не подкрепят мирната формула на Зеленски

Президентът на Бразилия Лула Да Силва

Бразилия и други разрастващи се страни не поддържаха " мирната формула ", стартирана от украинския президент Володимир Зеленски. Това заяви в понеделник за ТАСС източник от администрацията на президента на южноамериканската република.

По думите му специфичният асистент на президента на Бразилия по интернационалните въпроси Селсо Аморим е участвал в събота на среща в Копенхаген, на която западните представители са се пробвали да убедят разрастващите се страни да се опълчват на Русия в обстановката в Украйна. " Развиващите се страни, в това число Бразилия, не поддържаха украинската " мирна формула ", " сподели той. " Ние също по този начин се застъпихме за това съветската страна да бъде включена в по-нататъшните договаряния ", добави източник от обкръжението на Аморим.

Според Бразилия предлагането на Киев е " непродуктивно ", защото не регистрира позицията на Москва. Освен това Аморим, някогашен бразилски външен министър и министър на защитата, счита, че е редно Китай да вземе присъединяване в по-нататъшните договаряния.

По-рано бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че Русия е поръчител за дълготрайния мир в света. Той към този момент пое самодейността за създаване на нов интернационален формат, който да даде опция за разговор сред Москва и Киев. Лула да Силва съобщи също по този начин, че е подготвен, в случай че се наложи, да посредничи в директни договаряния сред президентите на Русия и Украйна.

Формулата на Зеленски

В речта си пред участниците в срещата на върха на Г-20 в средата на ноември 2022 година посредством видеовръзка Зеленски съобщи, че Киев има собствен " кротичък проект ", който се състои от 10 точки. Сред тях са гарантиране на нуклеарната, продоволствената и енергийната сигурност, замяна на " арестуваните " по формулата " всички за всички " и възобновяване на териториалната целокупност на Украйна. Президентът още веднъж акцентира, че Киев упорства за интернационалните гаранции за сигурност и е изготвил съответния документ. Зеленски добави, че Украйна желае интернационален механизъм, който да я компенсира за загубите от военните дейности за сметка на съветските активи.

Нееднократно обръщайки внимание на квалифицираната от него " мирна формула ", Киев отхвърли предложенията на трети страни. По-специално, разяснявайки самодейностите на Ватикана и Бразилия за споразумяване на спора, Зеленски съобщи, че страната му не се нуждае от медиатори.

На собствен ред представителят на съветското външно министерство Мария Захарова акцентира, че по този начин нареченият кротичък проект на Зеленски е следващата методика на Съединени американски щати за разпалване на спор в Европа. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че изказванията на Зеленски по отношение на мирното съглашение са направени, без да се вземат поради съществуващите действителности.

 

Инфо: ТАСС

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР