Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говори пред БНТ,

...
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говори пред БНТ,
Коментари Харесай

Борислав Михайлов: Не се крия, където е София, там е и Пловдив

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов приказва пред Българска национална телевизия, като това бе първото му изявление от доста време насам. То бе обещано около рецесията със стадиона, който да одобри мача с Унгария в четвъртък.

БФС реши да инициира среща със Столична дирекция на вътрешните работи и да сигнализира УЕФА поради " риск от всеобщи вълнения " - около заканите на ентусиасти за всеобщ митинг. Така централата в Нион предложи дуелът да бъде преместен и затворен за почитатели. Така бе определен ст. " Христо Ботев " в Пловдив, което докара до низ от кавги и неразбории.

Окончателно решение по проблема би трябвало да бъде взето най-късно във вторник от УЕФА, като Михайлов счита, че България изцяло може бъде изключена от шампионатите на УЕФА както на национално, по този начин и на клубно равнище.

" Тук не приказваме единствено за отнемане на тимовете от присъединяване в европейските шампионати, ами за блокиране за много дълъг интервал от време на целия футбол в България. Няма аргументи това да се случи и мачът да не се играе там, където УЕФА е разпоредила ", това разгласи Михайлов, а все още на изявлението Община Пловдив още не бе оповестила окончателното си решение.

Той изясни своята версия за хронологията на събитията с решение за " затваряне " на мача, а тя се разграничава от тази на Столична дирекция на вътрешните работи, като съгласно столичната дирекция инициативната идва от БФС. Михайлов обаче твърди друго:

" През последната седмица множеството от моите сътрудници дадоха цялото си време и работа, с цел да обяснят на обществеността цялата последователност, а тя е следната: имахме писмо от Столична дирекция на вътрешните работи, че се чакат митинги на стадиона, отвън стадиона... Не е въпрос дали мен ме е боязън, или не. Аз съм бил вратар, след това президент на БФС, това са все горещи и ветровити места. С това писмо беше осведомена УЕФА. И УЕФА взе решение, като уредник на европейските квалификации, мачът да се играе в Пловдив, защото и преди два месец играхме там с Иран и са осведомени със стадиона.

Аз не мога самичък да местя мачовете на националния тим. Унгарската федерация беше съгласна с това решение на УЕФА, както и ние. Ние имаме контракт още с предходния кмет на Пловдив да употребяваме този стадион. Плащахме някакъв най-малък наем, тъй като стадионът е общински. Надявам се и с новия кмет да работим по същия метод ", добави Михайлов преди да получи " не " от новия градоначалник Костадин Димитров.

Михайлов сподели, че напрежението идва извън, като не уточни имена, а дефинира съперниците си като " някогашни и безработни футболисти ".

" Напрежението се основава изкуствено към този момент три години и половина от група хора, които си търсят работа, с цел да вземат властта във футболния съюз. За това си има способи и правила. Когато има конгрес, по всяко време той, ще се посочин претенденти за президентът и за изпълком. Такива кандидат-президенти непрекъснати не съществуват на никое място.

Наскоро имаше кметски избори в България, вие знаете какви са разпоредбите - един месец преди този момент се кандидатират кметовете. Причината да стигнем до това напрежение и главните виновници са тези, за които приказваме. Даже не желая и да им споделям имената. Това са някогашни футболисти и сега безработни футболисти ", съобщи Борислав Михайлов.

Той отхвърли, че е провокирал смяната поради боязън от митингите.

" Няма истина в слуховете, че преднамерено сме избягали в провинцията. Има три писма, които сме показали на спортната общност. Нищо не сме предизвикали в УЕФА. УЕФА работи с федерациите си, има си цялостен отдел, който се занимава с сигурността на хората и организацията на мачове.

От УЕФА пращат офицер по сигурността и те знаят, и без ние да споделяме, че мачът е изключително рисков и то не поради митингите. Протести може да има и в Пловдив. Може да има и в Разград. Пловдив е на 100 километра от София. Просто оборудването е по-компактно, а също така УЕФА го направи и без аудитория, което демонстрира какъв брой съществено са приели този сигнал. Не се укривам, където е София, там е и Пловдив ", добави шефът на футбола в България.

Михайлов бе върнат и към расисткия скандал след мача с Англия доскоро повече от две години, след който той за пръв път подаде оставка. Тогава даже ДАНС влезе в БФС, имаше и следствие, което не довене до нищо и Михайлов изненадващо за мнозина се върна по-късно, като отдръпна оставката си.

Някои събития припомнят на грозния случай от 2021 година, лепнал на България леке на расистка страна.

" Политически напън тогава не съм усетил. Натиск обаче отново имаше от сходни човеци, свързани с публики и фенски маси. Това, че беше позволено да се случи на самия мач, вкара още по-голямо напрежение. Дори полицията не съумя да се оправи с хората, които влязоха, направиха белята и си излязоха. Беше доста грозно и аз по тази причина си подадох оставката. Сега не виждам за какво някой употребява това, че и времето ни е късо и сме след избори и има единствено три дни до мача. Надявам се тази обстановка да не се употребява като лост, тъй като наподобява на бойкот. "

А митингите на почитателите в 18-ата минута на мачовете от Първа лига? Мисли ли, че оставка ще докара освобождение на напрежението? Ще се кандидатира ли за нов мандат

" Хората могат да желаят да си избират жертви, само че това се случва единствено по филмите. Аз не се усещам жертва и в случай че въпросът ви е обвързван с това, което пеят почитателите в 18-ата минута на мачовете, това също е направено от незает футболист или треньор. Когато хората не са удовлетворени от личните си условия, те търсят виновността някъде на друго место. Трябва да се огледат първо в личните си условия.

Иначе за оставката човек постоянно може да мисли за нея, само че сега тази оставка няма да помогне на никой, тъй като има три дни до мача. Имам две години мандат още. Може да не го изкарам, може да направя още следващата година Конгрес и тогава всички да се успокоят. Но все още най-мъдрото решение е на хората, от които зависи да има мач в Пловдив. Това не зависи от мен, нито от федерацията.

Не съм мислил дали бих траял да ръководя БФС, само че по-скоро не. Вече дори се пробвам да си приготвям дгрупа от заместници, тъй като това също не е елементарно. Никой не се ражда президент, нито има такова обучение за президент, макар че аз имам всички дипломи, които някой, който желае да се занимава със състезателен мениджмънт, би трябвало да има ", приключи Борислав Михайлов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР