Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов отново подчерта,

...
Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов отново подчерта,
Коментари Харесай

Борислав Михайлов в парламента: Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов още веднъж акцентира, че родната централа не носи отговорност за случилото се по време на митингите предишния четвъртък и последвалите ексцесии, които белязаха европейската подготовка България – Унгария.

По време на чуването си пред Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта в Народното събрание Михайлов бе безапелационен, че БФС носи отговорност само за протичащото се на стадиона и не би трябвало да се „ трансформира в изкупителна жертва “.

„ Уважаема г-жо ръководител, уважаема комисия! Благодаря ви, че още веднъж имам опцията да изясня хронологията по организация на дуела с Унгария. БФС носи отговорност на стадиона, само че не и отвън него. Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за протичащото се отвън стадиона. Отговорност би трябвало да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. Името на уредника на митинга е известно. БФС не може да се трансформира в изкупителна жертва “, съобщи Борислав Михайлов.

„ УЕФА санкционира за навлизане на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество за преустановяване на мача. Организираме мач, в който би трябвало да сме сигурни за сигурността на хората, на футболистите и всички чиновници. Свастиките не са толкоз рискови, тъй като ще ни санкционират с санкция. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи “, добави президентът на БФС.

Пред комисията Михайлов показа още, че от БФС са имали сведения, че са се очаквали „ над 3500 почитатели от извънредно десни фракции от Унгария “, които са били единствено част от повода в последна сметка да бъде взето решение за първичното пренасяне на европейската подготовка от София в Пловдив, а по-късно и Кърджали, както и за това тя да се играе пред празни трибуни.

В същото време изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов, който също присъстваше на чуването, за следващ път съобщи, че решението за това къде да се организира мачът и да бъде пред празни трибуни е на УЕФА.

„ Първата среща, на която получихме информация, беше на 24 октомври, на която получихме информация за вероятни протестни дейности. На тази база, на идващия ден, на 25-и, получаваме публично писмо за идни всеобщи мероприятия. На базата на тази информация изпращаме информацията до основния секретар на УЕФА, в това число формалното писмо. Получаваме ново писмо, вследствие на което получаваме рекомендация мачът да бъде преместен в друго обитаемо място. Ние в писмото не сме предложили нищо. УЕФА го предлага. На 3 ноември получаваме това предложение. Правим поръчката, получаваме отвод, уведомяваме УЕФА, питат ни за вероятни варианти. На 13 ноември има писмо от Столична дирекция на вътрешните работи в София. На 14-и второ писмо от Столична дирекция на вътрешните работи. На идващия ден изпращаме на УЕФА. Съгласно регулацията на УЕФА би трябвало да посочим и авариен стадион. Това бе „ Арена Арда “ в Кърджали. УЕФА взима решение мачът да се играе на „ Васил Левски “, разяснява Попов.

Запитан по отношение на оповестеното привикване на избирателен конгрес на БФС, Борислав Михайлов съобщи следното:

„ Това не е по тематиката. Дошъл съм тук като човек, който почита тази институция. Не съм пристигнал да се трансформирам в жертвено агне и да бъде направено всичко, както е направено. Очевидно никой не го интересува фактологията, друго се пояснява от всеки и от всички тази дълга преписка от 24 октомври. Не желаеме да търсим обстоятелствата, а да търсим жертва. А жертвата е към този момент посочена. Не виждам смисъл да продължаваме. Това не е никакво чуване, а нахлуване против мен, какъвто и да е публичният интерес “, показа той и разгласи, че към този момент в продължение на две години е в ролята на „ изкупителна жертва “ на група хора, които „ неистово желаят да станат шефове във футболния съюз “.

„ Те не са спирали. Има други хора, които са зад тях и ги финансират и надлежно тези, които трансфораха този кротичък митинг в непослушен – това са хулиганите. Има митинги, само че не може всеки митинг да води до оставката на някого. Този мач беше европейска подготовка, когато УЕФА каже, че е мощно целесъобразно, това е като закон. Тя не може да каже непосредствено да затворим вратите “, разяснява Борислав Михайлов./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР