Президентът на България Румен Радев и сръбският му колега Александър

...
Президентът на България Румен Радев и сръбският му колега Александър
Коментари Харесай

Радев и Вучич се разбраха - България и Сърбия задълбочават сътрудничеството и забравят случилото се преди 130 години

Президентът на България Румен Радев и сръбският му сътрудник Александър Вучич разискаха интеграцията на Западните Балкани и напредъка на Белград в договарянията за присъединение към Европейския съюз по време на формалната аудиенция на президента на западната ни съседка в София.

Според Радев визитата на Вучич е във значим миг, откакто Сърбия получи времева рамка за присъединение към Европейски Съюз. Радев счита, че 2025 година не е непостижима и е изцяло реалистична цел. По всички въпроси за малцинството ни в Сърбия ще се работи, което е изискване за присъединение. Радев сподели още, че ще посети Сърбия.

„ Визитата на президента Вучич е в едно значимо време. Р Сърбия към този момент получи една доста ясна вероятност за своето европейско бъдеще. Има даже избрана времева рамка. България поддържа напъните на Сърбия. Високо ценим всички подхванати промени и изключително готовността и отвореността на Сърбия за разговор с всички страни. Важно изискване е добросъседството като значим аршин за страните и тяхната европейска вероятност. Обсъдихме какъв брой е значимо за постигането на добросъседските връзки нашата съгласуваност. Говорихме за автомагистралата Ниш-София, както и продължение на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази съгласуваност е да има по-интензивен продан и в тази връзка са значими граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови,така и усъвършенстването на съществуващите, с цел да има по-голяма пропускливост ", съобщи Румен Радев на конференцията след срещата.

По думите му районите от двете страни са едни от най-бедните.

„ Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия във връзка с националните малцинства. Трябват още старания тази активност и напредък да доближи до локално равнище и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези райони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със съглашение за съдействие в региона на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещаване в Сърбия ", сподели още Румен Радев.

„ Основните тематики на нашите диалози бяха задълбочаването на нашето добросъседство и нашето двустранно съдействие. Обсъдихме с президента Вучич, че 2025 година е амбициозна, само че изцяло постижима цел за европейското бъдеще на Сърбия. Това изисква цялостна готовност за осъществяване на решителни промени в политическата, икономическата и обществената сфера. Обсъдихме какъв брой е значимо за постигането на триумф в нашите добросъседски връзки развиването на нашата съгласуваност - транспортна, енергийна, цифрова ", съобщи Радев.

По думите му в това отношение има избрани планове, по които се работи.

„ Говорихме за електрификацията на железницата от Ниш до българската граница. Когато приказваме за съгласуваност обаче, значима част от нея е опцията за хората от двете страни на границата да имат един доста по-интензивен продан. Българското малцинство беше обект на нашите полемики. Благодаря на президента Вучич за признатия съответен ангажимент за решение на казуса с медии на български език ", добави той.

Според него най-важното е, че по всички тези въпроси, касаещи националното малцинство, имат твърдата решителност да работят по само верния път - дружно в съдействие сред двете страни и двете държавни управления.

„ Този напредък, който ще отбележим в тази тенденция, ще бъде и стълбът на разширението на нашето съдействие и добросъседство и един от критериите и за вероятността на Сърбия за участие в Европейски Съюз. Посещението ми в Р Сърбия ще бъде наситено с доста забавни полемики и най-много с съответни дейности. Имаме още доста какво да вършим и в региона на бизнеса. Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за района и дружно с България, Румъния и Сърбия можем да бъдем част от единното европейско небе ", изясни той и акцентира, че би трябвало да имат изчерпателен метод, когато приказват за разширение на двустранното съдействие във всички измерения.

„ Г-н президент, разбрах всяка една дума от това, което казахте на български, което демонстрира не какъв брой съм надарен и какъв брой добре знам непознати езици, а какъв брой са близки нашите нации и какъв брой сме свързани едни с други. Разговаряхме намерено и откровено за всички значими въпроси, интересуващи двата народа. Подкрепям това дефинитивно да оставим в предишното това, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, тъй като сме приятелски нации ", разгласи от своя страна Александър Вучич.

„ Днес разговаряхме намерено и откровено за всички значими въпроси, интересуващи двата народа. Смятаме, че има доста неща, които са значими за двете страни. Преди всичко икономическото съдействие. Помолихме България пътят до София да се довърши. Знаем, че България работи доста в други елементи на страната. Намерението ни е да модернизираме жп линията до Ниш. Интерконекторът стартира да се строи, плюс газопровода. Очакваме най-много откъм България да идва голямото количество газ. За нас е значимо да имаме български вложения в Сърбия. Благодарим на президента Радев, че повтори това гласът на Сърбия да бъде чут, тъй като в случай че някой смята, че решението на Балканския полуостров е да изгуби всичко Сърбия и да остане унижена, считаме, че тогава не може да се откри решение ", съобщи Вучич.

Той акцентира, че 2017 година Сърбия е решила казуса с 12-те учебника на български език.

„ По-лоялни и близки другари от Сърбия мъчно бихте намерили ", добави той. Днес в Сърбия има 1031 възпитаници, които учат български език. Надяваме се, че ще се усили тази численост. Населението се изселва от тези региони, само че и от страна на България знаем, че хората отпътуват за Европа, където изкарват повече. Това е проблем и за двете страни и изобщо за района. Напълно сме подготвени да приказваме за всичко, което ще даде опция на българското национално малцинство да се усеща по-добре и по какъв начин да му помогнем ", съобщи Вучич и посочи, че във връзка с финансирането на медиите на български език, са подготвени да вложат повече пари и да финансират такива медии на езиците на националните малцинства, в това число български език.

„ Това е едно планово финансиране, само че даже и посредством такова може и повече пари да се отделят. Р Сърбия в общините Босилеград и Димитровград отделяха доста повече в сравнение с страната посредством плановото финансиране. Това ще бъде променено и няма да има огромен проблем това да бъде направено. Уверен съм, че президентът Радев и нашите български другари ще останат удовлетворени от реакцията на сръбската страна, от нашето отношение, което е откровено и приятелско. Убеден съм, че на 8 април президентът Радев ще има опция да бъде много по-удовлетворен от това, което ще види в Сърбия ", сподели още той.

От своя страна президентът Радев добави, че в поканата на президента Вучич за формалното му посещаване в Сърбия, влиза и това двамата да посетят дружно регионите на българско малцинство и на място да видят към този момент практическите стъпки за възстановяване на живота на хората от тези райони.

Очаквано връзките сред Сърбия и Косово също бяха централна тематика на диалога сред двамата президенти.

„ България високо прави оценка разговора сред Белград и Прищина. Този разговор няма опция. Трябва да се търси спокойно решение на всички проблеми. Разбира се, България има значима позиция, когато Сърбия показа своите причини в своите договаряния, дано те да бъдат деликатно оценени от всички страни, които имат отношение към тези договаряния. Да бъдат оценени по този начин, че да не се регистрира тяхното въздействие единствено за миг на сръбските причини, а в стратегическа вероятност - всички решения, които бъдат вземани по какъв начин ще се отразят в бъдещето след 20-30-50 години ", разяснява Румен Радев.

От своя страна Вучич благодари за думите на Радев.

„ За нас това е най-голямата и сложна спънка по пътя към Европейски Съюз. Това не е загадка за жителите на Сърбия. Диалогът ще бъде удължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не с цел да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, само че да бъдем въпреки всичко задоволени, с цел да стигнем до общо решение, в случай че това е допустимо. Ако не е, краят на света няма да настъпи, като се изключи че за в бъдеще много ще изгубим и ние, и албанците. Затова имам вяра в компромиса и се надявам да бъде реализиран ", съобщи Вучич и посочи, че ще каже същото и на ръководителя на Европейската комисия.

„ Надявам се, че ще ни разбере. Ще отправим молба от време в точния момент освен да чуват, само че и да слушат това, което Сърбия споделя. Това не би трябвало да са авансово взети решения, а да чуят Сърбия, тъй като само по този метод може да се откри решение и компромис за двете страни ", сподели още Александър Вучич.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР