Президентът на България осъди недопустимата и братоубийствена война в Украйна

...
Президентът на България осъди недопустимата и братоубийствена война в Украйна
Коментари Харесай

Радев с тревожни думи за родната авиация: Има риск да загубим въздушния си суверенитет

Президентът на България осъди неприемливата и братоубийствена война в Украйна и в наличието на президента на Полша Анджей Дуда прикани за нейното преустановяване.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3004
,,Тази война предизвиква освен опустошения и премеждия, тя е опасност за интернационалната сигурност и ред. Пред очите ни се срутва система, градена в продължение на десетилетия. Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигуроснст и тук ние, дружно с Полша, сме единни за подсилване за Източния флант на Алианса``, съобщи Радев.

Той добави, че образуването на многонационални бойни групи е част от напъните за укрепването на Източния фланг на НАТО, само че акцентира, че това не анулира отговорностите ни като страна, а точно – създаване и насърчаване на личен защитителен потенциал.

За съпоставяне уточни, че в Полша разноските за защита са се вдигнали от 2,5 на 3% от Брутният вътрешен продукт, а в бъдеще се обмисля този % да доближи и до 4. Той означи още, че в прилежаща Румъния към този момент вървят усилени процеси по рационализация на въоръжените сили.

Годините наред неглижирането на проблемите доведоха до недостиг на качества, заради което са нужни ограничения за тяхното превъзмогване. Особен сериозен е казусът с изтребителната авиация, сигнализира Радев.

По думите му доставката на изтребителите Ф-16 би могла да се осъществя към 2030 година и в случай че България не предприеме ограничения, рискуваме да загробим 110-годишната ни авиация и да загубим нашия въздушен суверенитет.

Очаквайте детайлности!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР